Hlavní obsah

Před Bílým domem se zapálil informátor FBI

– WASHINGTON

U vchodu do Bílého domu se v pondělí zapálil dvaapadesátiletý muž z Jemenu. Bezpečnostní služba plameny naštěstí včas uhasila a zoufalec svůj čin přežil. Podle amerického tisku byl muž informátorem Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Foto: archív autora

KOMEDY FEST 2017

Článek

Mohamed Alanssi, jak jej identifikovala média, svým činem údajně protestoval proti tomu, jak FBI přistupuje k jeho případu.

Popáleniny na 30 % těla

Drama začalo včera kolem druhé hodiny odpolední. Muž nejprve hovořil u severozápadní brány s uniformovanými strážci a tvrdil, že má dopis pro prezidenta Bushe. Pak sáhl do kapsy pro zapalovač a zapálil na sobě oděv nasáklý hořlavou látkou.

Strážcům se na něm podařilo plameny rychle uhasit - přesto utrpěl popáleniny druhého a třetího stupně asi na 30 procentech těla, především na hlavě, krku, pažích a tváři.

Podle lékařů ale není v ohrožení života, jeho zranění jsou vážná.

Kontakty s teroristy

Mohamed Alanssi, který užíval i jméno Alhadrami, o svém úmyslu informoval deník The Washington Post s tím, že "zapálí své tělo na nečekaném místě".

Dopis poslal také jednomu agentovi FBI, který s ním byl v kontaktu. Alanssi se stal informátorem FBI po teroristických útocích z 11. září 2001 a dodával informace o financování teroristů v Jemenu.

Listu The Washington Post řekl, že trpí cukrovkou a srdečními problémy. Prý nemůže navštívit v Jemenu manželku trpící rakovinou žaludku, protože mu FBI zadržuje pas kvůli tomu, že by měl svědčit v teroristickém procesu v New Yorku.

Málo peněz

"Spolupráce s FBI byla velkou chybou," řekl Alanssi listu The Washington Post.

Stejně tak Jemenec nebyl spokojen s odměnou 100 tisíc dolarů, kterou dostal za své služby v roce 2003, a s tím, že nedostal trvalé povolení k pobytu v USA, jak měl údajně slíbeno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám