Hlavní obsah

Před 10 lety hodil boty po Bushovi. Teď chce irácký novinář do parlamentu

Irácký novinář Muntadar Zajdí, který před deseti lety na tiskové konferenci hodil na tehdejšího amerického prezidenta George Bushe boty, kandiduje do iráckého parlamentu. Jeho programem je boj proti korupci. Zajdí se o křeslo uchází na kandidátce, již sestavil vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr, informoval server BBC.

Irácký novinář Muntadar Zajdí hází boty po prezidentovi BushoviVideo: CNN

 
Článek

Útok na Bushe ze Zajdího učinil v očích mnoha Iráčanů hrdinu, ale soud ho poslal do vězení a novinář si odpykal roční trest. Když vyšel z vězení, tvrdil, že ho strážci mučili a že musí vyhledat ošetření kvůli zlomeným zubům, kostem a dalším zraněním.

Foto: Profimedia.cz

Irácký novinář Muntadar Zajdí

Na tiskové konferenci v roce 2008, na níž byl kromě Bushe i tehdejší irácký premiér Núrí Málikí, byl Zajdí jako pracovník televize Al-Bagdadíja. V jedné chvíli vstal a hodil po Bushovi obě své boty, aby vyjádřil nesouhlas s invazí do Iráku, která pod velením USA začala v roce 2003. Provázelo ji násilí a bratrovražedný boj mezi Iráčany.

„Tohle je polibek na rozloučenou iráckého národa, pse. Od vdov, od sirotků a od těch, kdo byli zabiti,“ volal na Bushe Zajdí. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident George Bush mladší při úhybném manévru

Bushovi se podařilo uhnout a v jednom pozdějším rozhovoru řekl, že vůči Zajdímu nechová zášť. „Bylo to zábavné - viděl jsem za svého mandátu mnoho divných věcí a tahle byla jedna z těch nejdivnějších,“ řekl Bush.

Čin měl i kuriózní dohru, když například lidé za Zajdího boty nabízeli horentní sumy [celá zpráva], nebo když v Tikrítu vznikla obří socha boty, již však úřady nechaly rychle odstranit.

Foto: Profimedia.cz

Socha Zajdího boty odhalená v roce 2009 v Tikrítu

Zajdí se po odpykání trestu přestěhoval do Evropy, kde založil humanitární organizaci, jež pomáhám obětem irácké války.

Slibuje smést zloděje a korupčníky

Parlamentní volby se budou konat 12. května a Zajdí řekl, že jestli se do parlamentu dostane, „smete zloděje a zkorumpované lidi, pošle před soud ty, kdo kradou irácké peníze, a zastaví plýtvání veřejnými penězi“.

Zajdí bude na kandidátské listině koalice sedmi skupin, z nichž jednou je Sadrova Al-Istikáma. Ve volbách půjde o obsazení 328 parlamentních křesel - Kurdům je určeno 46 křesel a nejméně čtvrtinu mají obsadit ženy. Právo volit má zhruba 24 miliónů Iráčanů.

Foto: Profimedia.cz

Přebal časopisu, na němž jsou snímky z incidentu.

Květnové volby budou první od vyhlášení vítězství nad teroristickým Islámským státem, který sever a západ země obsadil v roce 2014. Vláda jeho porážku ohlásila loni v prosinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám