Hlavní obsah

Požáry v Portugalsku mají další dvě oběti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOULON/FUNDAO/ZÁHŘEB

Dvě další oběti mají rozsáhlé požáry v centrální části Portugalska, kde oheň již spolykal 8000 ha lesa. Zatímco ve Francii se hasičům postupně daří dostávat některá ohniska požárů pod kontrolu, živel začíná řádit na chorvatských ostrovech Brač, Hvar a Biševo. Silnice v postižených oblastech jsou uzavřené, anebo průjezdné jen pod policejním dohledem.

Foto: Archív spolku Calma

V neděli budou v Luhačovicích v hlavní roli klobouky.

Článek

V pořadí druhou obětí požárů v Portugalsku se stal farmář, který pomáhal hasičům kácet stromy u Castelo Branco. Řidič pak shořel zaživa ve svém voze na odlehlé silnici u města Oleiros.

Hasiči dostali pod kontrolu plameny kolem Fundaa, u výše zmíněných dvou měst však živel řádí nekontrolovaně. Castelo Branco bylo prohlášeno zónou živelné katastrofy. S ohněm nyní bojuje v Portugalsku 600 hasičů a 400 vojáků. Celkem 14 požárů zůstává v zemi bez kontroly. Pravděpodobnou příčinou většiny z nich je podle úřadů žhářství.

Chorvatské ostrovy v plamenech

Řada silnic musela být uzavřena na chorvatských ostrovech Brač, Hvar a Biševo, kde od středy řádí oheň. Lesní požáry již zničily řadu stavení a 1000 ha vegetace. Dosud nebyli zaznamenáni žádní zranění, oznámilo dnes chorvatské ministerstvo vnitra.

Stovky hasičů, vojáků i turistů bojují proti ohni, jehož šíření napomáhají silné větry. Vítr také brání speciálním letadlům v pomoci s hašením.

Francouzští hasiči zkrotili dva požáry

Požár, který se ve středu rozpoutal na jihovýchodě Francie v oblasti Salon-de-Provence, se v noci na čtvrtek podařilo hasičům dostat pod kontrolu. Ráno hasiči také oznámili, že zkrotili další velký požár v kraji Var. Oheň v těžce dostupné, hornaté a lesnaté oblasti Salon-de-Provence však stačil sežehnout na 500 hektarů. Na hašení požáru se podílelo 800 hasičů s 250 vozy. Ještě dnes se živlem bojuje na 300 mužů.

Při hašení požáru utrpěli dva muži těžká zranění a museli být převezeni vrtulníkem do nemocnic v Montpellieru a Toulonu. Evakuováno muselo být asi padesát domů.

Požár v pásmu La Motte v kraji Var mají dnes hasiči rovněž pod kontrolou. Zde oheň během tří dnů zničil 2700 hektarů porostů. "Oheň není zcela uhašen, ale nešíří se, protože není vítr," sdělili podle agentury AFP hasiči. Záchranáři se obávají, aby se oheň během dne nezačal zase šířit, protože vítr má odpoledne zesílit na 30 až 40 km v hodině a v nárazech až na 60 km v hodině.

Požáry dnes čtyřem francouzským canadairům pomáhají hasit dva řecké a dva španělské letouny tohoto typu.

Žhář se přiznal

Mezitím se francouzským policejním vyšetřovatelům přiznal 29letý žhář, který ohně zapálil ve vzteku z toho, že jej dobrovolní hasiči odmítli přijmout do svých řad. Stephanu Joussemu nyní hrozí až deset let vězení za to, že založil pět požárů v Draguignanu, jeden ve Figanieres, jeden v la Motte a dvě v Callas. Agentura Reuters citovala jeho právníka, jenž Jousseho popsal jako "psychicky labilního" a "intelektuálně omezeného". 

Policie zadržela ještě další dva podezřelé. Hon na žháře pokračuje, neboť v místě požárů byly nalezeny láhve od limonád proměněné v Molotovovy koktejly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám