Hlavní obsah

Požáry v Kalifornii zabily již 20 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Obrovské požáry lesního porostu, které již desátý den sužují jih amerického státu Kalifornie, zůstávají mimo kontrolu. Počet obětí živlu již stoupl nejméně na 20 osob. Jen během středy v plamenech a dýmu zahynul na americké straně jeden hasič a na mexické dva lidé.

Foto: archiv NDM Ostrava

Pěvkyně Eva Urbanová se do Ostravy vrací jako domů.

Článek

S ohněm bojuje přes třináct tisíc hasičů a 121 letadel a vrtulníků, částečně poslaných Kalifornii na pomoc ze sousedních amerických států.

Požár má 17 ohnisek. Ta už spálila 263,7 tisíc hektarů porostu a přes 2600 domů a budov. Škody jsou zatím odhadnuty na dvě miliardy dolarů (asi 60 mld. Kč). Evakuováno bylo přes sto tisíc osob.

Schwarzenegger u Bushe

"Potřebujeme pomoc, a to velmi rychle," prohlásil během středeční návštěvy ve Washingtonu nově zvolený kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, který svůj úřad převezme koncem listopadu. "Požár je v současnosti ve zvlášť nebezpečné fázi, protože se neví, odkud přijdou větry, a kterým směrem se tedy bude šířit," usoudil.

Prezident George W. Bush Kalifornii prohlásil za vážně postiženou oblast, jež má nárok na federální finanční a další pomoc.

Hledá se žhář

Naději, že přichází příznivější počasí, vyjádřil v noci na dnešek šéf hasičů Los Angeles Terry Dejournett. Podle něj se pomalu ale jistě snižuje teplota, slábne horký pouštní vítr a zvyšuje se vlhkost vzduchu. "To vše nám dává příležitost nad ohněm vítězit," usoudil.

Úřady také na internetu zveřejnily nakreslený portrét předpokládaného pyromana, který je podezřelý, že o víkendu zapálil nejméně jeden z velkých ničivých ohňů. Za dopadení tohoto asi 20letého bělocha, který podle všeho jezdí v zánovní světlešedé dodávce, je vypsána odměna padesát tisíc dolarů (asi 1,5 mil. Kč).

Katastrofa je v Kalifornii nejhorší od roku 1932.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám