Hlavní obsah

Povinné očkování či cigarety až za 10 eur. Francouzský premiér představil program vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský premiér Édouard Philippe v úterý při představování vládního programu v parlamentu oznámil velkou reformu soudnictví. V oblasti zdravotnictví chce podle něj vláda klást důraz na prevenci, jejíž součástí bude také povinné očkování dětí doporučenými vakcínami. Vláda chce také postupně zdražovat cigarety, a to až na 10 eur (asi 260 Kč) za balíček, a bojovat proti jejich pašování, uvedl Philippe.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzský premiér Édouard Philippe v úterý při představování vládního programu.

Článek

Reforma soudnictví by podle premiéra měla posílit nezávislost soudců a zjednodušit justiční systém. Počítá také s vytvořením 15 tisíc nových míst ve věznicích, aby se vězňům dostalo důstojného zacházení a věznice nebyly „líhní pro budoucí násilí“.

Vláda chce podle Philippea rovněž brzy přijít s legislativou, která „zlepší rodičovské dovolené a dostupnost péče o malé děti“. Prioritou kabinetu má být také inkluze postižených osob.

Premiér rovněž uvedl, že vláda se bude snažit upevnit vztahy s místními správami, které by měly mít větší svobodu.

Centristické hnutí prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu (REM) má v parlamentu většinu. Při Philippeově projevu to bylo znát, poslanci mu často tleskali. Mírné protesty ovšem byly podle francouzského tisku slyšet, když oznamoval zdražování cigaret.

Reklama

Výběr článků

Načítám