Hlavní obsah

Použijte hrubou sílu a klidně to urvěte, radil Houston astronautům

– Mys Canaveral

Američtí astronauti z raketoplánu Atlantis ve čtvrtek absolvovali první servisní výstup k Hubbleovu vesmírnému teleskopu. Plánovaná výměna širokoúhlé kamery za modernější a instalace nového záchytného zařízení na budoucí navedení teleskopu do zemské atmosféry nakonec dopadly dobře. Bez problémů se ale práce neobešla a astronauti v situaci, kdy nešlo dělat nic jiného, museli použít nejhrubší sílu a riskovat škody.

Článek

Horké chvilky dvojici Američanů připravila stará širokoúhlá kamera. Šroub, kterým byla k "Hubbleovi" připevněna, se totiž zasekl a nešel uvolnit za použití žádného nářadí. Na radu řízení mise na něj nakonec použili maximální sílu, i když riskovali, že šroub zlomí a kameru nepůjde odstranit.

To se nestalo a 16 let starý přístroj o velikosti menšího piana v pořádku odmontovali. V plánu ho mají přivézt zpět na Zemi a dát do washingtonského muzea Smithsonova institutu.  

Na jeho místo instalovali novou kameru, která má hodnotu 132 miliónů dolarů a dokáže pohlédnout hlouběji do vesmíru než její předchůdkyně. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) si od ní slibuje obrázky ze samotných počátků vesmíru - 500 až 600 miliónů let po Velkém třesku. Dosud nejstarší snímek zachycený "Hubblem" pochází z doby 700 miliónů let po zrodu kosmu. 

Astronauti ve čtvrtek vyměnili také porouchanou datovou jednotku.

Servis Hubbleova teleskopu

Nynější pátá a poslední servisní mise u Hubbleova teleskopu má prodloužit životnost tohoto unikátního vědeckého zařízení o pět až deset let a několikanásobně zvýšit jeho výkonnost.

Opravářské práce astronautů z Atlantisu ve volném prostoru jsou mimořádně riskantní, protože se pohybují na vysoké oběžné dráze, kde hrozí nebezpečí střetu s kosmickým smetím.

Asi deseticentimetrový kousek smetí ve středu minul raketoplán jen o několik kilometrů. I malé kousky kosmického smetí jsou s to při eventuálním nárazu do raketoplánu způsobit mu velké škody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám