Hlavní obsah

Poslanec Kotlebovy strany přišel do parlamentu s pistolí

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Peter Krupa, nový poslanec za fašizující ultrapravicovou Lidovou stranu Naše Slovensko (LSNS), přišel v pondělí do budovy slovenského parlamentu s pistolí. U vchodu ji dobrovolně odevzdal ochrance, která zbraň uložila do trezoru. Na otázku, proč si ji přinesl, Krupa odmítl odpovědět.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Marian Kotleba

Článek

Předseda strany Marian Kotleba se ovšem divil, proč příchod poslance s pistolí do parlamentu vzbudil takový rozruch. Krupa má podle jeho slov zbrojní průkaz a pistoli legálně drží.

„Všechno je ve smyslu zákona, takže nevidím žádný problém. Ve svém programu máme rozšíření práva na držení a nošení zbraně k ochraně osob a majetku,“ reagoval Kotleba.

Ostatní poslanci byli počínáním svého kolegy překvapení. „Poslanci při vstupu do budovy neprochází kontrolou jako novináři nebo návštěvy. Nevidím důvod, proč by měli  nosit zbraně do parlamentu. Nevzbuzuje to příliš velkou důvěru,“ řekla webu aktualne.sk poslankyně za hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Erika Jurinová.

Ministr vnitra Robert Kaliňák označil případ poslance za LSNS za šokující.

„Je to zastrašování od člověka, který bude chodit do parlamentu bez kontroly, tudíž je možné, že bude v plénu sedět s nabitým revolverem. Kde máme jistotu, že tento extremista v nějakém fašistickém zápalu někoho nezastřelí?“ položil na sociální síti otázku poslanec strany Směr-sociální demokracie Ľuboš Blaha.

Lídr opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič se pozastavil nad tím, že extremista vlastní zbrojní průkaz.

Mohou si odhlasovat kontroly

Mluvčí slovenského parlamentu Monika Hucáková uvedla, že do budovy platí zákaz vstupu se zbraní. Zároveň však připustila, že poslanci kontrolou neprochází. Pokud si to však poslanci odhlasují, budou při vstupu do budovy kontrolováni stejně, jako novináři a návštěvy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb na Slovensku

V pondělí poslanci projednávali rozdělení parlamentních funkcí. Poslanci LSNS nestanou v čele žádného parlamentního výboru, údajně o to ani neměli zájem.

LSNS získalo ve volbách osm procent hlasů a obsadí ve slovenském parlamentu 14 křesel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám