Hlavní obsah

Poškozený tanker se potopil v kanálu La Manche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHERBOURGH

V kanálu La Manche se ve středu ráno u francouzských břehů potopil tanker Ece s 10 000 tunami kyseliny fosforečné. Loď plující pod vlajkou Marshallových ostrovů byla vážně poškozena po úterní srážce s další nákladní lodí General Grot-Roweck, která kolizi přežila bez vážných problémů a pluje do Polska s nákladem fosforečnanu.

Článek

Ece měl pod čarou ponoru trhlinu o šíři pět metrů, kterou do trupu pronikala voda. Sedm let starý a 126 metrů dlouhý tanker Ece klesl na dno v hloubce 70 metrů, když se ho vlečné lodě snažily dostat do ústí řeky Seiny u Cherbourgu.

Dvaadvacet členů posádky tankeru bylo po úterní nehodě vrtulníky a na záchranných člunech evakuováno na blízký ostrov Guernsey, kde jim lékaři ošetřili lehčí zranění.

Zástupce ředitele francouzského střediska pro výzkum znečišťování vod Christophe Rouseau ujistil, že chemikálie v tankeru je zcela rozpustná a že kyselost mořské vody v zamořené oblasti se zvýší jen krátce. Zda přece jen náklad tankeru neznečišťuje mořskou hladinu kontrolují na místě dvě vojenské lodě a jedno letadlo, které přelétá nad potopeným tankerem.

Preventivně byl dočasně zakázán rybolov 1,8 kilometru kolem vraku. Panují totiž obavy, že by z lodi mohlo uniknout i palivo. "Jakékoli palivo maziva představují potenciální nebezpečí," uvedl Stuart Ellerman z britské pobřežní stráže.

Příčina srážky není známa, podle člena posádky potopené lodi však k ní došlo, když obě plavidla plula paralelně a dostala se příliš blízko sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám