Hlavní obsah

Posádka ISS odmítá vinu za chybu při přistávání

Novinky, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Posádka šesté dlouhodobé posádky Mezinárodním kosmické stanice (ISS) odmítá, že by nesla vinu za poruchu režimu přistávání kosmické lodi Sojuz TMA-1, kvůli níž loď v neděli dosedla v kazašské stepi 460 kilometrů daleko od předem vypočteného místa.

Foto: Archiv MFO

Moravská filharmonie Olomouc

Článek

Shodli se na tom na dnešní tiskové konferenci v Hvězdném městečku u Moskvy američtí astronauti Kenneth Bowersox a Donald Pettit a jejich ruský kolega Nikolaj Budarin. 

"Posádka při přistávání nemačkala žádný knoflík, natož chybně, jak o tom informovala řada sdělovacích prostředků," řekl na konferenci Budarin. "Po povelu ze střediska pro řízení letu pro zapnutí automatického režimu přistávání se nečekaně spustil kontrolní systém KOS, který převedl přistávání na balistickou křivku. Proč se tak stalo, musí určit komise," řekl dále ruský kosmonaut, podle nějž musela posádka kvůli příkřejší trajektorii přistání vydržet značně vyšší přetížení. "Silně nás to vtisklo do křesel, těžko se nám dýchalo. Ale zároveň nám ta dokonalá fixace v křeslech pomohla vydržet dosti tvrdé přistání lodi," uvedl Budarin.

Vliv vesmíru na lidi

Velitel mise Bowersox k tomu poznamenal, že budoucí kosmonauti musí počítat s tím, že vesmír má na lidi silný vliv a že se mohou dopustit chyb. Dodal, že příslušný "knoflík" v lodi existuje, ale je pevně zakryt. Rozhodně odmítl kategorická tvrzení tisku na adresu posádky a zdůraznil, že je třeba vyčkat analýzy telemetrických údajů.

"Přistání bylo velkolepé, pohodlné, už proto, že to byla prostě Země," dodal Bowersox. K jeho hodnocení se připojil i druhý americký astronaut Donald Pettit: "Po přistání se mě zmocnila taková radost, že jsem se cítil být nějakým mýtickým hrdinou - Atlantem, který nese na zádech celý svět. Všichni jsme zakřičeli Hurá!" doplnil Pettit.

Oba američtí astronauti odcestují 20. května domů do USA, zatímco jejich ruský kolega bude v Hvězdném městečku pokračovat v lékařské rehabilitaci, která je po téměř půlročním pobytu v beztížném stavu obvyklá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám