Hlavní obsah

Portugalsko se chystá na změnu vlády

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LISABON

Portugalsko se s velkou pravděpodobností dočká nové vlády. Nasvědčují tomu průzkumy před nedělními předčasnými parlamentními volbami, podle nichž může opoziční Socialistická strana (PS) v čele s exministrem životního prostředí Josém Sócratesem (47) počítat s výrazným vítězstvím. Není ani vyloučeno, že se jim podaří získat absolutní většinu.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

Vládnoucí Sociálnědemokratická strana (PSD) premiéra Pedra Santany Lopese (48), která je i přes svůj název stranou konzervativně-liberálního zaměření, nemá velké vyhlídky na úspěch.

Lopes je na domácí scéně kontroverzní osobností, mj. pro své sklony k populismu, patrné z jeho velké záliby v televizních vystoupeních, což vadí i mnohým lidem z jeho vlastního tábora. Například premiér v letech 1985 až 1995 a šedá eminence PSD Aníbal Cavaco Silva naznačil, že o svém stranickém kolegovi nemá valné mínění.

Výtky kritiků se týkají stylu vlády

Kritici vytýkají Lopesovi i chaotické řízení kabinetu, který převzal teprve loni v červenci po Josém Barrosovi kvůli jeho odchodu do Bruselu na úřad předsedy Evropské komise.

Například kvůli kompetenčním sporům mezi ministerstvy Lopes třikrát během čtyř měsíců přebudoval vládu a někteří státní tajemníci nemohli nastoupit do úřadu, protože Lopes "neměl čas" na jejich inauguraci. Namísto toho odjel na svatbu jedné přítelkyně.

Prezidentovi Jorgemu Sampaiovi došla v prosinci trpělivost, načež rozpustil parlament a na 20. únor vyhlásil předčasné volby. Bylo to poprvé, co portugalský prezident od tzv. karafiátové revoluce v roce 1974 "svrhl" vládu, ačkoli se tato v parlamentu opírala o absolutní většinu.

Lopes toto počínání ostře odsoudil jako "násilné a stranicky motivované": prezident jej prý "sesadil" jen proto, aby se k moci mohli dostat opět jeho socialisté.

Na pomoc přispěchal Barroso

Ve snaze zachránit, co se ještě dá, přispěchal portugalským konzervativcům na pomoc sám Barroso, jenž konzervativce i vládu vedl před Lopesem. Nyní se objevil v předvolebním televizním spotu PSD, čímž možná potěšil její skalní stoupence, avšak rozvířil debatu v Bruselu o kodexu chování čelného představitele EU.

"Barroso zkompromitoval svou nezávislost jako předseda komise, ačkoli smlouva naprosto jasně vyžaduje nezávislost od všech komisařů ve službě Evropě jako celku," prohlásil vůdce socialistické frakce v Evropském parlamentu Martin Schulz.

Lepší vyhlídky portugalských socialistů v nedělních volbách podle komentátorů přitom neplynou z přesvědčení, že přinesou zemi, která se potýká i s vážnými hospodářskými problémy a přebujelostí státního aparátu, nový začátek.

Sócrates je spíš považován za menší zlo. Stranu vede teprve krátce a je považován jako politik za "lehkou váhu". Také on se rád poslouchá v televizi, přičemž se o svůj zevnějšek stará s pečlivostí, která mu vynesla přezdívku "Armani".

Reklama

Související témata:

Související články

V Portugalsku budou předčasné volby

Kvůli krizi v portugalské vládě pravého středu se v zemi budou konat předčasné volby. Premiér Pedro Santana Lopes dnes po schůzce s prezidentem Jorgem Sampaiem...

Výběr článků

Načítám