Hlavní obsah

Pomáhají záchranáři pašerákům migrantů? Důkazy nemáme, připustil prokurátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sicilský prokurátor Carmelo Zuccaro zatím nemá důkazy o možném spojení humanitárních organizací podílejících se na záchraně migrantů na moři a převaděči, kteří uprchlíky vysílají na moře v Africe. Zuccaro, který od února předsedá vyšetřovací skupině, jež podezření prověřuje, to ve středu řekl v parlamentu.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Původně tvrdil, že má důkazy v podobě telefonátů mezi převaděči a záchranáři, nyní ale prohlásil, že v minulosti vyjadřoval pouze hypotézu a že důkazy použitelné u soudu nemá.

„Množství peněz, jimž některé z těch nevládních organizací disponují, vzbuzuje podezření a to prověřujeme. Zatím jsme žádný důkaz nenašli,“ řekl Zuccaro před parlamentní komisí.

Požádal poslance o další peníze pro svou skupinu a také o schválení toho, aby na lodích, které působí v oblasti, kudy lodě s uprchlíky plují, byli také policisté.

Bez dalších peněz podle něj skupina není schopná pokračovat v šetření. Mnohé nevládní organizace podezření vznášená proti nim popřely.

Podezření z vícero stran

O napojení záchranářů na převaděče v Senátu hovořil v úterý i jiný prokurátor Francesco Paolo Giordano. Podle něj nejsou nevládní organizace vedoucí záchranné operace příliš ochotné s italskými úřady spolupracovat, což ale přisoudil „ideologické nevraživosti“. Zdůraznil nicméně, že nikdy nekladou překážky státním orgánům v přístupu k zachráněným běžencům a přistěhovalcům, pokud je například chtějí vyslýchat.

Velitel operace EU zaměřené proti převaděčům Enrico Credendino před měsícem prohlásil, že nevládní organizace jsou pro migranty „zvacím“ faktorem. Jejich lodě prý čekají na uprchlíky plavící se na chatrných člunech jen těsně za hranicemi libyjských vod.

Očekává se, že migrace bude jedno z hlavních témat kampaně před parlamentními volbami, které se mají v Itálii konat v květnu příštího roku. Kvůli uzávěrám hranic v některých evropských zemích a přísnějším procedurám identifikace žádá nyní více přicházejících lidí o azyl v Itálii.

Ministr spravedlnosti Andrea Orlando minulý týden označil očerňování nevládních organizací za lež a vyzval Zuccara, aby zahájil kriminální vyšetřování, má-li nějaké důkazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám