Hlavní obsah

Polsko se v slzách modlí za svého papeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Modlitby, slzy a nezvyklá zdvořilost mezi lidmi - tak vypadá sobota v papežově rodném Polsku. Sportovní stadióny zejí prázdnotou, plné jsou naopak kostely. Poláci sledují s netrpělivostí každou zpráv z Vatikánu. Odchází jeden z jejich nejvýznačnějších rodáků - Svatý otec Jan Pavel II., nekoruvaný král země.

Článek

Svíčky od pátku hoří bez nadsázky v každém kostele v Polsku. Centrem všeho dění se alespoň mediálně staly Wadowice, rodná obec čtyřiaosmdesátiletého papeže.

Svíčky hoří i před školou, kde Svatý otec chodil do školy. Tehdy se jmenoval Karol Wojtyla a jeho spolužáci mu říkali Lolek. Na plačící smutné tváře může nezaujatý pozorovatel narazit také v kostele, kde byl pokřtěn. Lidé zpívají papežovy nejoblíbenější písně a modlí se za zázrak - úplné uzdravení milovaného Svatého otce, prvního Slovana, jenž dobyl nejvyšší post ve Vatikánu.

"Přišla jsem dnes znovu a modlím se za papeže. Je na něm cosi svatého," řekla polské tiiskové agentuře PAP Anna Skoreková. "Modlím se za jeho uzdravení. Zázrak je ale nemožný. Modlím se k Bohu, aby ho přijal v nebi se vší důstojností," doplnila.

Wadowice zaplnily stovky turistů z celé země. V solidaritě, i s velkými obavami čekají na každou zprávu z Itálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám