Hlavní obsah

Polsko odvezlo munici na Ukrajinu, Česko ne. Nikdo si pro ni totiž nepřijel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lvov/Praha

Zatímco polská vláda vzala rozum do hrsti a v době invaze ruské armády na Ukrajinu dovezla svému východnímu sousedovi ve vojenském konvoji tolik potřebnou munici, česká ministryně obrany Jana Černochová v pátek novinářům vysvětlovala, že Ukrajinci domluvenou munici a zbraně od Čechů nedostali, protože si pro ni nepřijeli.

Foto: Twitter/Mariusz Blaszczak

Polský konvoj s municí dorazil na Ukrajinu.

Článek

Polský armádní konvoj náklaďáků s municí překročil hranici s Ukrajinou v pátek odpoledne, tedy přesně v době, kdy Černochová novinářům odpovídala, proč Češi Ukrajincům munici zatím nedodali.

„20. ledna jsem dostala seznam zbraní a munice, kterou prosí Ukrajina, aby dostala. O šest dní později jsem tento seznam odevzdala na vládě, která odsouhlasila dar dělostřelecké munice 152mm ráže,“ uvedla Černochová v pátek.

Fiala: NATO posílí východní křídlo

Domácí

„Dohoda z 1. února byla taková, že si tu munici odveze ukrajinská strana. Má to svůj režim, takže bylo jasné, že munici nebude na Ukrajinu vozit Česká republika. Bohužel si to Ukrajina neodvezla a my jsme teď neprávem kritizováni,“ pokračovala.

„Zavřel se nám teď letecký prostor, takže jednáme, jak tu munici na Ukrajinu dopravit. Nic jsme nezaspali, naše vůle byla nejlepší a byla bych velmi nerada, kdyby nás za to někdo kritizoval. Kdyby si to 2. února někdo vyzvedl, už to na Ukrajině má,“ hájila se ministryně obrany.

Je však patrné, že Ukrajinci mají ve vyhlášené mobilizaci úplně jiné starosti než jet do Česka pro munici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Reklama

Výběr článků

Načítám