Hlavní obsah

Polsko a Itálie nespolupracují při vyšetřování aktivit CIA

ŠTRASBURK

Polsko, Itálie, Makedonie a Bosna dostatečně nespolupracují při vyšetřování nelegálního věznění a přepravování teroristů americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA) v Evropě. Ze středeční zprávy Rady Evropy plyne, že se tak dostávají do většího podezření, že podobné porušování lidských práv trpěly.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Polsko přitom bylo v podezření, že na jeho území jsou tajné věznice CIA . Rada Evropy tyto státy vyzvala k větší spolupráci a od všech států požaduje těž větší kontrolu cizích tajných služeb.

"Evropa se zdá skvělým lovištěm pro zahraniční tajné služby. Téměř žádná evropská země není vybavena právními ustanoveními, která by umožňovala účinně dohlížet na činnosti cizích služeb na svém území," řekl generální tajemník Rady Evropy Terry Davis, jehož organizace dohlíží na prosazování a dodržování lidských práv na kontinentu. "Evropská nebe zůstávají nepřípustně otevřená," dodal.

Ujistil, že bude tlačit na země, které neposkytly potřebné informace. Slíbil také návrhy právních norem, které by v členských zemích odstranily nedostatky, na něž zpráva RE poukázala. Zdůraznil, že agentům usnadňuje činnost imunita poskytovaná některým cizincům. "Imunita však neznamená beztrestnost," řekl. Dále sdělil, že evropské země musejí při boji proti terorismu spolupracovat s USA, ale jako "rovní partneři".

Neúplné reakce Polska a Itálie

Odpověď Polska byla podle zprávy neúplná a vyvolala rozčarování.  Polsko nevyvrátilo dostatečně obvinění, že na jeho území byla vězení CIA.  Jen tvrzení, stejně jako Spojené státy, odmítlo.

Itálie, Bosna, a Makedonie "propásly příležitost podat kompletní a adekvátní odpovědět a vyvrátit tak veškeré pochybnosti." Italská vláda podle RE neposkytla informace o případu egyptského duchovního, který byl údajně unesen v Miláně a vězněn na neznámém místě. Podobně Makedonie mlčí o tvrzení Němce libanonského původu, který byl prý v této balkánské zemi unesen pracovníky CIA a odvlečen k výslechu do Afghánistánu. Bosna neodpověděla v termínu vůbec, uvedli autoři zprávy, na jejímž zhotovení se osobně podílel generální tajemník RE, který na tiskové konferenci text zveřejnil.

Švýcarský senátor Dick Marty, kterého RE loni pověřila vyšetřením informací o údajných tajných věznicích CIA v Evropě, koncem ledna řekl, že existuje množství důkazů o tom, že USA převážejí podezřelé do zemí, kde mohou být mučeni. [celá zpráva]

Rada loni v listopadu vyzvala svých 46 členských států, aby se vyjádřily k tvrzením o této údajné praxi CIA na jejich území a vysvětlily, jak zajišťují kontrolu nad zahraničními agenturami v rámci své jurisdikce. Požadavek byl součástí vyšetřování informací o tom, že američtí agenti tajně věznili a vyslýchali údajné spolupracovníky al-Kajdá ve východní Evropě a podezřelé přepravovali tajnými lety  ve vzdušném prostoru evropských zemí po starém kontinentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám