Hlavní obsah

Polská firma pančovala máslo i sýry

– Bydhošť
Právo, Pavol Minárik

V Polsku vypukla aféra kolem produkce potravinářské společnosti Masmal Dairy Grudziadz z Bydhošťského vojvodství. Podle zjištění tamní obchodní inspekce (OI) tato firma ve svých výrobcích – konkrétně v másle a v sýrech – dlouhodobě zaměňovala mléčný tuk za podstatně lacinější rostlinný a takto zfalšovaným zbožím zásobovala obchody po celé zemi.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Polské normy – shodné s předpisy EU – stanoví, že výrobek označený jako máslo musí obsahovat přinejmenším 82 procent mléčného tuku, do 16 procent mléčné sušiny, bílkovin a laktózy, ale ani gram tuku rostlinného.

„Laboratorní testy však ve 46 případech potvrdily, že Máslo extra z Masmalu Dairy obsahovalo až neuvěřitelných 61,8 procenta rostlinného tuku a čtvrtinu hmotnosti tvořila voda. Dvousetgramové balení takto pančovaného másla se v obchodech prodávalo za sedm zlotých (46 korun),” informovala OI.

Před spotřebiteli utajený rostlinný tuk obsahovaly i další druhy másel z Masmal Dairy, což je podle platných předpisů klamání zákazníků. Případ vyšetřovala i kriminálka, kauza už leží u soudu.

Vědomé falšování potravin

Podobně dopadla i kontrola sýrů od stejné firmy: jeden z nich místo na obale uvedeného 28procentního obsahu mléčného tuku obsahoval 91 procent tuku z palmového oleje. Masmal Dairy dlouhodobě ignorovala upozornění OI, že v její výrobě dochází k vědomému falšování potravin, a tím k podvádění zákazníků.

Proto polský Úřad na ochranu spotřebitelů a konkurence (UOKiK) udělil firmě pokutu 1,4 miliónu zlotých (9,3 mil. korun), oznámila polská televize TVP. UOKiK firmu prošetřoval od roku 2013.

Kauzou se zabývá i vojvodská prokuratura v Bydhošti společně s hospodářskou kriminálkou. Janusz Borucki, náměstek vrchního žalobce, uvedl, že

„u soudu se už nachází žaloba na vlastníka firmy Szymona R. za to, že na trh dodával zfalšované potraviny. Hrozí mu odnětí svobody do jednoho roku a vysoká pokuta“.

Reklama

Výběr článků

Načítám