Hlavní obsah

Polovina mladých lidí v Srbsku chce emigrovat

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Každý druhý mladý Srb či Srbka by raději žil jinde než ve své vlasti, a to nejlépe v Itálii. Vyplývá to z průzkumu, který v úterý zveřejnil významný srbský deník Politika. Výzkum uskutečnilo srbské ministerstvo školství mezi 1600 mladými lidmi ve věku mezi 16 a 25 lety.

Článek

Mladým lidem vadí v Srbsku "pouhé přežívání" a také politické poměry. Od života v cizině si slibují lépe placenou práci nebo vzdělání.

Z dotázaných se 31 procent vyjádřilo, že by raději žilo v zahraničí kvůli vyšší životní úrovni než v Srbsku a 15,3 procenta kvůli "chmurným vyhlídkám života" v Srbsku. Mezi dalšími důvody byla často uváděna celková nízká bezpečnost, nízká vzdělanost a vysoká nezaměstnanost.

Srbové chtějí do Itálie

Za zemi své volby přitom mladí Srbové nejčastěji označovali Itálii (52 procent), jíž dávali přednost před Spojenými státy a Kanadou. Dotazovaní také ukázali změnu zájmů týkajících se profese: od tradičních respektovaných povolání, jako jsou lékaři či učitelé, se obracejí k profesím lépe placeným či zajímavým, jako jsou podle nich "byznysmeni" či turističtí průvodci.

Výzkum uskutečnil švédský Proni Institut ve všech republikách bývalé Jugoslávie s výjimkou Slovinska, jež má brzy vstoupit do Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám