Hlavní obsah

Policie rozháněla demonstranty ve Francii vodními děly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie v úterý zažila zatím největší protesty proti nově zaváděné podobě první pracovní smlouvy pro mladé lidi. Podle francouzských odborů v vyšly do ulic tři milióny lidí. Policie odhadla množství protestujících na jeden milión. Čtyři stovky lidí zadržela. Ve snaze vyklidit Náměstí republiky použili policisté slzný plyn a vodní děla.

Článek

"Dnes jsou nás v ulicích tři milióny. Je to historická chvíle," prohlásil odborový předák Bernard Thibault. Francouzští odboráři ale rádi přehánějí. O protestech konaných 18. března tvrdili, že se jich zúčastnilo 1,5 miliónu lidí.

"Je jaro, vyměňme vládu," stálo na jednom transparentu v pařížském průvodu. "Villepin je vyřízený, jeho zkušební doba skončila," hlásal další. Další ze studentů, kteří se účastnili pařížského pochodu, na adresu premiéra zcela nedvojsmyslně prohlásil: "Chceme jeho hlavu." Předseda největší studentské organizace UNEF Bruno Julliard označil za nemyslitelné, aby premiér po úterní akci nezměnil postoj.

Premiér však zopakoval, že je ochoten jen k dílčím úpravám vládního plánu, ne k jeho stažení. Prezident Jacques Chirac se podle zdrojů z jeho okolí vzhledem k situaci rozhodl neodjíždět tento týden z Paříže. Televize LCI to označila za znamení, že tento týden by mohl být pro nynější konflikt rozhodující.

Pořádek měly v Paříži udržet 4 tisíce policistů

Lidé v ulicích rozbíjeli výlohy a napadali a olupovali účastníky, hlavně o tašky a mobily. V metropoli bylo přitom k zajištění bezpečnosti akce zmobilizováno na 4000 policistů a četníků. Asi sto pachatelů bylo zadrženo. Incidenty vypukly také například v Rennes, Grenoblu, Rouenu a Savigny-sur-Orge u Paříže.

Mezi účastníky pařížské manifestace byli také vedoucí představitelé levicových stran, kterým nynější situace nahrává v době, kdy se pozvolna blíží volby.

Nevyšly noviny, "Eiffelovku" zavřeli

V Paříži také nevyšel žádný denní tisk. Stávkovalo se i ve školství, státní správě, bankovnictví, na poštách, automobilovém průmyslu a v dalších odvětvích. Podobně jako v minulých dnech je několik desítek univerzit blokováno protestujícími studenty, na dalších je ztížen provoz.

Kvůli stávce byla v úterý také zavřena Eiffelova věž a večer nehraje pařížská opera. Průvody se dotkly i dopravy. Většina vlaků stojí, nelétají letadla na vnitrostátních linkách a ve městech nejezdí autobusy. 

Protesty zahájili na počátku března vysokoškoláci. Zasáhly polovinu univerzit a pařížská Sorbonna byla několik dní zavřená kvůli okupační stávce. Nakonec ji vyklidila policie. [celá zpráva]

Odborům a studentům se na takzvané smlouvě prvního zaměstnání (CPE) nelíbí to, že předpokládá dvouletou zkušební dobu, během níž bude možné zaměstnance bez udání důvodu propustit. Podle vlády to má snížit nezaměstnanost absolventů škol.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie vyklidila pařížskou Sorbonnu

Pařížská policie v sobotu ráno vyklidila Sorbonnu, kterou už třetí noc okupovali studenti protestující proti nové podobě první pracovní smlouvy. Při střetech...

Výběr článků

Načítám