Hlavní obsah

Policie: desítky miliónů liber z Belfastu si odnesla IRA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BELFAST

Částku 22,6 miliónů liber (asi miliardu Kč) z banky v severoirském Belfastu zcizila Irská republikánská armáda (IRA). Oznámil to v pátek vyšetřovatel ojedinělé loupeže Hugh Orde.

Foto: Petr Mráček

Vernisáž Alexandry Hejlové

Článek

Orde řekl novinářům, že bezpečnostní síly dospěly k přesvědčení o odpovědnosti IRA na základě dosavadního vyšetřování. Policie zatím nikoho nezadržela, ani nezajistila část z odcizených bankovek.

Orde dále uvedl, že na něj byl vyvíjen politický nátlak, aby možnou spojitost IRA se zločinem nezveřejňoval. Sama organizace zodpovědnost za akci odmítá.

Loupež, která se stala 20. prosince v ústředí Northern Bank, označují odborníci za vůbec nevětší krádež hotových peněz ve Velké Británii. [celá zpráva]

Jednání vlády a IRA

V minulých týdnech se konala složitá jednání o obnově činnosti severoirských institucí a sdílení moci mezi probritskými unionisty a proirskými republikány.

Rozhovory váznou především na požadavku odzbrojení IRA. Podle odborníků by skutečnost, že se případně podílela na loupeži, mohla celý proces zastavit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám