Hlavní obsah

Poláky pobuřuje německá reklama, dělá z nich zloděje

VARŠAVA/BERLÍN

Poláky pobuřuje reklama německé obchodní sítě, která je představuje jako zloděje. Proti televiznímu spotu už protestovali polští diplomaté a dožadují se jeho stažení z vysílání.

Článek

V reklamě společnosti Media Markt, která prodává elektroniku, vystupují tři Poláci. Když z obchodu vyjíždějí s vozíky plnými zboží, čekají na ně pracovníci ostrahy. Zákazníci pak německy, ale s výrazným polským akcentem vychvalují obchod.

Diskuse se velmi rychle stáčí na fotbal a za chvíli už se Poláci vrhají na německou ostrahu. Následuje jejich odchod ze záběru. "Ti Poláci jsou ale sympatičtí lidé," říká v reklamním spotu jeden ze zaměstnanců obchodu. "Ještě mi zůstaly hodinky," dodává, když kamera ukazuje, že je bez kalhot.

Poté, co se reklama poprvé o víkendu objevila na obrazovkách veřejnoprávní televize ARD, zasypaly vedení obchodu Media Markt rozhořčené dopisy a telefonáty, napsal polský deník Gazeta Wyborcza. "Nechtěli jsme nikoho urazit ani prezentovat Poláky jako zloděje. Chceme se omluvit všem, kteří se reklamou mohli cítit uraženi," uvedl mluvčí obchodní sítě Gerhard Taubenberger.

Obchodní dům už stáhl reklamní spot z internetu a rádiového vysílání. Údajně připravuje i jeho stažení z televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám