Hlavní obsah

Pokus o invazi by přišel Peking draho, uvedla tchajwanská prezidentka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína musí podle znovuzvolené tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen uznat skutečnost, že Tchaj-wan je již nezávislá země. Jakýkoliv pokus o invazi Peking „přijde draho“, uvedla v rozhovoru s britskou stanicí BBC Cchaj Jing-wen, která se v sobotu podruhé stala prezidentkou ostrovní země.

Foto: Chiang Ying-ying, ČTK/AP

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen na mítinku v Tchaj-peji

Článek

„Nepotřebujeme vyhlašovat, že jsme nezávislá země,“ prohlásila prezidentka. „My již jsme nezávislou zemí s názvem Čínská republika, Tchaj-wan,“ dodala. Cchaj Jing-wen také zdůraznila, že si její národ pro svou vyhraněnou identitu a dobře fungující ekonomiku zaslouží, aby ho Čína respektovala.

Prezidentka také řekla, že doufá v určité porozumění ze strany Číny, když tchajwanští voliči znovu projevili vůli být na Číně nezávislí.

Protičínská prezidentka Tchajwanu obhájila svůj post

Svět

Čínský vládní úřad na Tchaj-wanu ale ve středu sdělil, že Peking svou politiku vůči ostrovu měnit nehodlá. Podle jeho mluvčího „spočívá budoucnost Tchaj-wanu ve sjednocení země“. Čínské ministerstvo zahraničí tento týden uvedlo, že „ti, kdo obě země rozdělují, jsou odsouzení k tomu, aby byli prokletí navěky“.

Ve svém politickém programu usiluje Cchaj Jing-wen o zachování statusu quo mezi oběma státy, připomněla AFP.

Primátor Hřib podepsal sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí

Domácí

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám