Hlavní obsah

Podle odhadů vyhrála polské volby opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Parlamentní volby v Polsku vyhráli opoziční liberálové z Občanské platformy s přízní 44,2 procent voličů před vládní stranou Právo a spravedlnost bratří Kaczyńských, která dostala 31,3 procent hlasů. Vyplývá to z prognózy volebních výsledků, zveřejněných televizí TVN 24 po skončení hlasování.

Článek

Po několika dílčích odkladech bylo zveřejnění prvních odhadů odloženo až na 23. hodinu. Důvodem je skutečnost, že v několika komisích chyběly kvůli vysoké volební účasti hlasovací lístky, proto tam bylo hlasování prodlouženo. 

Rekordní účast

Podle odhadů se k volbám dostavilo přes 55 procent voličů, což je nejvyšší účast od roku 1991. V roce 2005 byla volební účast v parlamentních volbách rekordně nízká, činila něco přes 40 procent.

Třetí skončila postkomunistická levicová aliance Levice a demokrati (LiD), která získala 12,2 procenta hlasů. V Sejmu ještě zasedne rolnická Polská lidová strana (PSL), pro kterou hlasovalo 7,9 procenta voličů. Další strany ani hnutí se do dolní komory parlamentu nedostaly.

Opozice vítězí u mladých a ve městech

Občanská platforma má tradičně větší podporu ve městech a u mládeže.

Konzervativní Právo a spravedlnost, které sází stejně jako v minulosti na boj s korupcí a lustrace, má stabilní voličskou základnu na venkově a mezi věřícími.

Ekonomové a mladí lidé si přejí vítězství středopravicové PO, která slibuje reformy a "hospodářský zázrak".

Špinavá kampaň

Konečné výsledky oznámí Státní volební komise zřejmě v úterý ráno. Prezident musí svolat nový Sejm nejpozději 15 dní po volbách.

Na volby v Polsku dohlíží dvanáctičlenná mise pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Polská vláda zpočátku přítomnost pozorovatelů odmítala, nakonec ale změnila postoj a pozvala je.

Hlavní postavy voleb

Donald Tusk (50) - Předseda liberální Občanské platformy (PO) je považován za umírněného středového politika. Původním povoláním je Tusk historik, jako úspěšný autor má na svém kontě řadu publikací. Sestavil mimo jiné první polsko-kašubský slovník pro děti a napsal oblíbenou sérii knih o historii Gdaňsku.

Jaroslaw Kaczyński (58) - Současný premiér má vysoké šance, že ve své funkci setrvá i po volbách. Jeho strana Právo a spravedlnost (PiS) v dosavadních průzkumech soupeří o první místo s opoziční Občanskou platformou (PO). Kaczyński je známý jako tvrdý antikomunista a rázný a dominantní politik, podle svých domácích i zahraničních kritiků má až autoritářské sklony.

Aleksander Kwaśniewski (52) - Exprezident a lídr opoziční aliance Levice a Demokrati (LiD) je populární doma i v zahraničí. Za svého desetiletého působení v úřadě dovedl Polsko do NATO i Evropské unie a dokázal vycházet s levicovými i pravicovými premiéry.

Reklama

Související témata:

Související články

Polsko obrátilo, k volbám pozve pozorovatele

Polsko se rozhodlo, že na říjnové parlamentní volby pozve mezinárodní pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Varšava se přitom...

Výběr článků

Načítám