Hlavní obsah

Podezřelý z rituální vraždy režiséra van Gogha se přiznal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

V Amsterdamu začal v pondělí soud s Mohammedem Bouyerim (27), který je podezřelý z vraždy dokumentaristy Théa van Gogha. Vražda vyvolala v Nizozemsku nebývalou vlnu protimuslimských útoků. Přelíčení se koná za mimořádných bezpečnostních opatření. Nizozemský státní zástupce pro obžalovaného v úterý požadoval doživotní trest. Bouyeri, se před soudem k činu doznal.

Článek

Prokurátor Frits van Straelen řekl před soudem: "Považuji za prokázané, že obžalovaný zavraždil, sám a zcela promyšleně, Théa van Gogha." Zdůraznil, že Bouyeri "spáchal vraždu se zjevným teroristickým záměrem, který měl za cíl zasít u nizozemského obyvatelstva strach a oslabit politickou, hospodářskou i společenskou strukturu země." Označil ho za radikálního islamistu, kterého "fascinuje násilí". V jeho bytě nalezli policisté několik kazet se záznamy vražd, které spáchali islamističtí teroristé.

Bouyeriho, který je marockého původu, žaloba viní, že ve jménu radikálního islámu rituálně zavraždil Van Gogha. Van Gogh byl loni 2. listopadu postřelen a podřezán za bílého dne na amsterdamské ulici. Bouyeri je rovněž obviněn z pokusu o vraždu svědků a policistů.

Bouyeri se považuje za boží nástroj

Bouyeri, který se v pondělí vzdal práva na obhajobu a důsledně zachovával mlčení, se k činu doznal. Prohlásil, že jednal "ve jménu své víry", a zdůraznil, že "by udělal totéž", pokud by byl propuštěn na svobodu.

Už v pondělí při zahájení procesu obžaloba zdůraznila, že o Bouyeriho vině lze těžko pochybovat, protože se zločinem ho pojí nejen výpovědi očitých svědků, ale rovněž výsledky testů DNA a balistické stopy.

Mohammed Bouyeri, který přišel  v pondělí na přelíčení s kufíjou na hlavě a koránem v podpaží, řekl, že neuznává autoritu soudu a potvrdil pouze své jméno. Pak se arabsky pomodlil. Odmítl, aby ho u soudu zastupoval obhájce, a nemíní se hájit ani sám. Žalobce uvedl, že Bouyeri doufá, že zemře mučednickou smrtí v rukou policie.

Svému bratrovi řekl: "Věděl jsem, co dělám a uspěl jsem. Přísahal jsem bohu a jestliže existuje trest smrti, žádám o něj."

Psychiatr předvolaný obžalobou konstatoval, že Bouyeri se při páchání zločinu považoval za boží nástroj.

Van Gogh o postavení muslimských žen

Van Gogh natočil dokumentární film Submission o postavení žen v islámu, který mnohé ortodoxní muslimy pobouřil. Scénář napsala v Nizozemsku žijící Somálka.

Vražda vyvolala sérii útoků na mešity a v odvetě pak na kostely. Policie drží ve vazbě řadu muslimských radikálů, kteří  tvrdí, že jsou na Bouyeriho navázáni.

Reklama

Související témata:

Související články

Atentátník napadl mešitu v Nizozemsku

Silná nálož vybuchla v pondělí ráno před dveřmi muslimské školy v nizozemském městě Eindhoven spravované tamní mešitou. Tlaková vlna vchod zničila. Policie...

Program Křižanského léta 2017 byl odtajněn

Třetí ročník Křižanského léta 2017 opět nabídne brilantní herecké výkony a koncerty skvělých českých hudebníků. Letos půjde o čtyři pražská top divadla...

Výběr článků

Načítám