Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení se blíží 80 tisícům

KOLOMBO/JAKARTA

Počet obětí přílivových vln, které vyvolalo nedělní mimořádně silné zemětřesení o síle 8,9 stupňů Richterovy stupnice, neustále narůstá. Ve středu ráno se při sečtení čísel z jednotlivých zemí blíží 80 tisícům.

Foto: Jana Melicharová

Prostředí Kavárny ve tmě

Článek

Indonésie totiž oznámila, že na tomto souostroví způsobila přírodní katastrofa smrt 40 000 tisíc obyvatel, přičemž předchozí odhady hovořily o 33 000. Bez střechy nad hlavou zůstává v zemi 80 000 lidí.

Katastrofa na Sumatře

Nová čísla z Indonésie pocházejí z ostrova Sumatra, u jehož pobřeží bylo epicentrum jednoho z pěti nejsilnějších zemětřesení za sto let, které místy zvedlo zemi až o dva metry. Seizmologové také potvrdili tvrzení svědků, že zemětřesení bylo neobyčejně dlouhé: nepřetržité vibrace trvaly přes 3 a čtvrt minuty. Odborníci vlny tsunami srovnávají s těmi, které před více než sto lety vyvolala exploze vulkánu Krakatau u Jávy. Tento výbuch je považován za vůbec nejhorší zemětřesení v novodobých dějinách.

Správní středisko Banda Aceh, kde působí severosumatránští separatisté, bylo srovnáno se zemí. "Centrum města je zcela zničeno," uvedl pro CNN jeden ze svědků  Mike Chinoy. "Na zemi stále leží těla obětí."

Vedle ležící přístav Ule Lhee vlna smetla z povrchu zemského. "Všechny domy, obchody a další budovy byly spláchnuty přílivovou vlnou," uvedl člen místní vlády Syahrul Badruddin . V provincii, kde bylo poničeno na 15 000 vesnic,  jsou také zničené silnice. Nejenže je roztrhalo zemětřesení, ale jsou také zavaleny odpadem a blokovány zničenými auty.

V Indonésii vlna také spláchla vlak, ve kterém jelo 1000 pasažérů.

Přes sotva zvladatelnou krizi se snaží v Indonésii těla obětí identifikovat. "Je to hrozná situace, jsou případy, kdy jsou těla roztrhaná, přesto se je snažíme fotografovat a snímat jím otisky prstů," uvedl mluvčí prezidentky Čandriky Kumaratungy. V zemi bude v pátek vyhlášen státní smutek.

Andamany a Nikobary postihlo další zemětřesení

Indonésie je vůbec nejpostiženější zemí, v Indii se odhaduje počet obětí na 11 000. Na Srí Lance uvádějí oficiální zprávy 21 000 mrtvých, ovšem indická televize NDTV ve svých zprávách uváděla počet o 4000 vyšší. Podle této televize je však v Indii 9500 mrtvých. V Indii je nejvíce postižen stát Tamilnádu, kde zemřelo 5000 lidí. Ve státe Nagapattinam zemřelo 3 500 lidí, převážně dětí. Oběti jsou však hlášeny i z dalších indických států.

Velké škody jsou také na souostroví Andamany a Nikobary v Bengálském zálivu, kde podle zpráv bylo hlášeno na 3000 mrtvých. Vzhledem k počtu nezvěstných se mluví i o dvojnásobném počtu. Ostrovy zasáhla ve středu ráno dvě následná zemětřesení o síle  5,2 a 6,1 stupňů na Richterově stupnici.

Strach z epidemie

V Indonésii, v Indii a na Srí Lance, kde jsou počty obětí nejvyšší, se těla mrtvých urychleně spalují nebo pohřbívají do společných hrobů, aby se zabránilo šíření nakažlivých nemocí. OSN varovala, že jejich následky by mohly být ještě strašnější - na svědomí by mohly mít i dvojnásobný počet obětí.

Oběti zemětřesení a vln tsunami

Indonésie - 79 940 mrtvých

Srí Lanka - 27 268 mrtvých

Indie - 11 330 mrtvých s Andamany a Nikobary

Thajsko -  4510 mrtvých

Somálsko - 120 mrtvých

Barma - 90 mrtvých

Maledivy - 67 mrtvých

Malajsie - 65 mrtvých

Tanzanie - 10 mrtvých

Bangladéš  - 2 mrtví

Seychelly - 1 mrtvý

Keňa - 1 mrtvý

( BBC/DPA - stav k 31.12 6:30 )

Do oblasti už míří dvě válečné lodě USA s 15 000 vojáky a transportními letadly, která zajistí zásobování přeživších.

Reklama

Výběr článků

Načítám