Hlavní obsah

Po neštěstí v Nepálu se hledá ještě 19 lidí, Češi mezi nimi nejsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmandú/Praha
Aktualizováno

Po silné sněhové bouři a následných lavinách, které tento týden zasáhly v Nepálu okolí Annapurny, se pohřešuje už „jen” 19 lidí. Na seznamu nezvěstných by neměli být žádní Češi ani Slováci, uvedla v neděli agentura DPA. Nepál na postižených místech omezil záchranné práce.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři z nepálské armády odnášejí tělo jedné z obětí laviny, která zasáhla Himálaje

Článek

Počet pohřešovaných, který se ustálil na čísle 19, potvrdil nejen představitel sdružení trekkingových agentur v Nepálu Rámeš Dhamala, ale tento údaj uvádějí také šéfové úřadů tří nejvíce postižených oblastí. Mezi pohřešovanými jsou Indové, Kanaďané, Nepálci a jeden Japonec.

Zástupce vlády Jama Bahádur Čokhjal řekl AP, že jakmile se zlepšilo počasí, vydali se na trasu skupiny nových turistů, i když je na cestě stále nebezpečno. Vláda se proto rozhodla cestu uzavřít. "Naši lidé a vrtulníky začali ty (nové) turisty stahovat dolů, protože stále hledáme ty, kdo uvízli v bouři nahoře. Pro záchranáře nastala nepřehledná situace," sdělil agentuře AP Čokhjal.

Chybí jména od tří cestovek

V Nepálu bylo v době neštěstí několik set Čechů. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová v neděli oznámila, že českým úřadům se podařilo najít 300 z nich a že zbývá kontaktovat ještě 25 osob.

"Chybí nám jména ještě od tří cestovních kanceláří. Oficiálně nemáme hlášeno k dnešnímu dni žádné úmrtí ani zranění českých turistů," sdělila mluvčí. Již v sobotu vyzvala blízké osoby, aby ministerstvu ohlásily, pokud dostanou od pohřešovaných jakékoli zprávy.

Poslední informace uvádějí, že při sérii sněhových bouří a lavin zahynulo nejméně 39 osob, včetně zahraničních horolezců, místních průvodců a vesničanů. Mezi mrtvými byli i dva Slováci. Zraněno bylo dalších 175 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám