Hlavní obsah

Po konfliktech na Ukrajině se tisíce Poláků připravují na válku

Právo, Pavol Minarik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 34 tisíc Poláků projevilo zájem o jarní čtyřměsíční vojenský výcvik v rámci Národních záložních ozbrojených sil polské armády. Obrovský zájem, který je až dvacetinásobně vyšší, než jsou možnosti armády, vypukl po ozbrojených konfliktech na Ukrajině. „Poláky zasáhla horečka příprav na válku,“ komentoval situaci polský portál Natemat.

Foto: RiskMap

Ilustrační foto

Článek

„Polská armáda, která je od roku 2008 profesionální, přitom plánuje poskytnout v letošním roce vojenský výcvik pouze 1700 civilům,“ napsal magazín Polska Zbrojna odvolávající se na armádní zdroje.

„Žena s doktorátem, právníci, několik podnikatelů, to jsou profese některých z 350 zájemců o jarní výcvik v Olsztyně, na který jich však můžeme přijmout jen 14,“ uvedl mjr. Zbigniew Stakun z vojenské správy v tomto vojvodství. Podobná situace je i v ostatních 15 polských vojvodstvích.

„Do konfliktu na Ukrajině se o čtyřměsíční vojenský výcvik pro záložáky ucházeli hlavně mladí nezaměstnaní, kteří to považovali za první krok na cestě k získání trvalého zaměstnání v profesionální polské armádě,“ dodal Stakun. V současnosti k zájemcům o výcvik výrazně přibyli lidé, kteří mají práci a často jsou v ní úspěšní. ”Po dobu výcviku armáda jeho absolventům pokrývá veškeré náklady s ním spojené, včetně kompenzace ušlé mzdy,“ dodal.

Po ukončení výcviku, v případě vojenského i nevojenského ohrožení země, jsou jeho absolventi k dispozici polské armádě a zařazení do konkrétních jednotek.

Reklama

Výběr článků

Načítám