Hlavní obsah

Plameny ohrožují další metropoli. Nedaleko Říma evakuovali desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Rozsáhlé požáry ohrožují po Aténách další evropskou metropoli. Nedaleko Říma museli evakuovat několik desítek lidí kvůli postupujícím plamenům z hořícího lesa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry v italském TivoliVideo: Reuters

 
Článek

Požár se rychle šíří v přírodní rezervaci Monte Catillo poblíž města Tivoli, které leží jen asi 20 kilometrů od severovýchodního okraje italské metropole. Už přes dva týdny sužují lesní požáry zejména jih Itálie.

S požárem v přírodní rezervaci severně od města Tivoli bojují hasiči od čtvrtečního rána. Podle televize Sky TG24 se dnes v noci kolem druhé hodiny plameny začaly blížit k obydlené oblasti, proto hasiči přistoupili k preventivní evakuaci 25 rodin ze tří domů a 30 osob, včetně deseti dětí, ze sociálního zařízení pro mládež.

Černé moře se přehřívá, vzniká tam silná cyklóna

Zahraniční

Velký lesní požár se v noci na dnešek rozhořel také v provincii Rieti, která leží asi pět desítek kilometrů severovýchodně od Říma. Do boje s plameny tam bylo nasazeno několik vrtulníků.

S lesními požáry bojují už více než dva týdny italští hasiči na jihu země, zejména v Kalábrii a na Sicílii a Sardinii. V Kalábrii si tyto požáry vyžádaly dosud čtyři oběti. Plameny se rychle šíří kvůli silnému větru a nebývalým vedrům.

Foto: Reuters

Lesní požáry v italském Tivoli

Na Sicílii naměřili tento týden rekordních 48,8 stupně Celsia, což je podle místních médií nejvyšší teplota naměřená v Evropě. Vysoké teploty předpovídají meteorologové pro velkou část Itálie, včetně Říma, i pro dnešek a víkend.

Letecké záběry: Sever Turecka spláchly povodně, lidé uvízli na střeše benzinky

Blízký a Střední východ

Sežehnutá Evia

Rozsáhlé požáry v Řecku za poslední dva týdny zcela zničily na 300 budov a 85 000 hektarů porostu; s plameny na poloostrově Peloponés a na ostrově Euboia  (Evia) dál bojují stovky hasičů, včetně posil z Česka.

Foto: Nicolas Economou, Reuters

Je pozdě, vše je zničeno, zoufají si místní obyvatelé.

Premiér Kyriakos Mitsotakis požáry označil za nejhorší ekologickou katastrofu za posledních několik desítek let a slíbil finanční pomoc zasaženým oblastem. Šéf civilní ochrany Nikos Chardalias řekl, že řečtí hasiči museli za osm dní řešit celkem 586 větších i menších požárů porostu.

Stále hoří na ostrově Euboia a v Arkádii, Messénii a na poloostrově Mani, které se nacházejí na Peloponésu, citovala dnes agentura AFP zástupce vedení hasičů. Efstathios Kulis, starosta obce Gortynia, v jejímž okolí působí i čeští hasiči, řekl, že situace se dnes díky dešti poněkud zlepšila. Nový požár ale vypukl v průmyslové oblasti Aspropyrgos asi 30 kilometrů západně od Atén.

„Dokázali jsme zachránit životy, ale přišli jsme o majetky a lesy," řekl v uplynulých dnech řecký premiér. Šéf vlády se občanům omluvil za chyby, jichž se úřady dopustily při organizaci záchranných prací, a slíbil zasaženým regionům pomoc ve výši 500 milionů eur (12,7 miliardy Kč). Vinu za požáry ale podle něj z velké části nese globální oteplování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám