Hlavní obsah

Pentagon obžaloval první dva vězně z Guantánama

Právo, roš, CNN
GUANTANAMO

První dva vězni zadržovaní na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě byli v sobotu obviněni ze spiknutí k teroristickým útokům a budou na základně postaveni před vojenský tribunál. Oba byli tělesnými strážci Usámy bin Ládina, šéfa organizace al-Kajdá.

Foto: archiv fan klub Heloušové

Na Heloušovském setkání se vařily halušky, pomáhala i samotná Helena Vondráčková.

Článek

Jeho mluvčí John Smith řekl, že žalobci nemají v úmyslu žádat pro obviněné trest smrti, budou-li usvědčeni, ale za možný trest považují až doživotí. Datum procesu nebylo stanoveno, ani složení panelu důstojníků, kteří případy vyslechnou.

Jemenec Alí Hamza Ahmad Sulajmán al-Bahlul byl podle Pentagonu hlavním účetním al-Kajdá a dohlížel na pašování zbraní. Společníkem Usámy měl být již od jeho pobytu v Súdánu v polovině 90. let.

Ibráhím Ahmad Mahmúd al-Kusí ze Súdánu měl na starosti přípravu videonahrávek oslavující zabíjení Američanů pro účely náboru dalších členů organizace a jejich výcviku k útokům proti USA a dalším zemím.

"Nejde nutně o nejhorší z nejhorších či nejpověstnější případy. Jde o ty, které jsou v této chvíli připraveny k obžalobě," sdělil nejmenovaný americký vojenský zdroj.

Dva roky vězní 650 lidí

Al-Bahlul a al-Kusí jsou dva ze šesti vězňů na Guantánamu, které prezident George W. Bush jmenoval jako podezřelé, proti nimž se uvažuje o procesu. Na základně je už dva roky přes 650 vězňů ze 43 zemí, většinou zajatých při invazi do Afghánistánu na podzim 2001.

Tribunál má podle dostupných informací tvořit porota sedmi důstojníků. K odsouzení obžalovaného bude třeba souhlas nejméně čtyř z nich, k trestu smrti jen jednomyslnost. Konečné slovo k odsouzení mají mít prezident George W. Bush a ministr obrany Donald Rumsfeld.

Reklama

Výběr článků

Načítám