Hlavní obsah

Pellegrini Ficovi: Neděkujeme, odejdi

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Peter Pellegrini, místopředseda nejsilnější slovenské opoziční strany Směr–sociální demokracie, vyzval v úterý veřejně předsedu strany Roberta Fica, aby odstoupil, nechce-li ohrožovat budoucnost Směru. „Dozrál čas k odchodu,“ prohlásil Pellegrini.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Robert Fico a Peter Pellegrini v prezidentském paláci v Bratislavě

Článek

Podle něho má Fico poslední možnost, aby se vyhnul osudu někdejších slovenských premiérů Vladimíra Mečiara a Mikuláše Dzurindy, jejichž strany zanikly i proto, že oba lpěli na moci až do trpkého konce.

„Pokud nechce tragicky naplnit jejich heslo: stranu jsem založil, stranu i zničím, je pro něj dnes jedinečná možnost dát svým odchodem straně naději na lepší budoucnost,“ vysvětlil Pellegrini, který na rozdíl od Fica patří k nejdůvěryhodnějším politikům na Slovensku.

Hrozí i rozpad

„Pokud chce pan předseda Fico pomoci Směru a sociální demokracii na Slovensku, dozrál čas k jeho odchodu z čela strany. Pomůže Směru stát se silnějším, zásadně zvýší jeho koaliční potenciál, dá prostor nové generaci politiků, která je připravena bojovat,“ řekl Pellegrini na tiskové konferenci, na níž vystoupil společně s dalšími dvěma místopředsedy strany a také s členkou jejího širšího vedení, bývalou ministryní vnitra Denisou Sakovou.

Pellegrini cítí podporu. Nevylučuje souboj s Ficem o předsedu Směru

Evropa

Pellegrini již dříve projevil zájem o křeslo předsedy Směru a pro případ neúspěchu naznačil možnost odchodu ze stranických řad. Na Pellegriniho stranu se už postavili členové Směru z vlivných organizací v Banské Bystrici a Košicích.

Fico, jenž stranu v roce 1999 založil a v letech 2006 až 2010 a 2012 až 2018 působil jako předseda vlády, na vlastní tiskové konferenci několik hodin před Pellegriniho výzvou řekl, že je připraven změnit své chování.

Teď se polepším, sliboval předseda

„Jsem připraven změnit vzorec svého chování, neříkám k novinářům, ale o vzorci chování jako politika, abychom opět vyhráli parlamentní volby,“ prohlásil. Fico chce rovněž prosadit korekce ve straně Směr. „Jsme potrhaní, unavení a potřebujeme nové bojovníky, nikoliv však teoretiky a sluníčkáře,“ řekl Fico. „Moc mi záleží na tom, aby došlo ke změnám, které učiní ze Směru silnější stranu,“ dodal expremiér.

Fico zopakoval, že jeho politické kariéře uškodila vražda novináře Jána Kuciaka v roce 2018. „Pokud by nedošlo ke zneužití vraždy vůči nám, byl bych premiérem dvanáct let,“ tvrdí předseda Směru.

Fico kontra Pellegrini: kdo s koho

Zahraniční

V posledním období čelí Fico ostré kritice uvnitř strany. Pellegrini, který po vraždě novináře vystřídal Fica v čele vlády, získal v letošních únorových parlamentních volbách mnohem větší počet preferenčních hlasů než Fico. Rovněž podle průzkumů veřejného mínění je Pellegrini mnohem populárnější než Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám