Hlavní obsah

Patnáctiletý ruský satanista podle úřadů vypálil unikátní dřevěný chrám

Právo, ama

Patnáctiletý ruský školák je podezřelý z vypálení unikátního pravoslavného chrámu z 18. století v Karélii na severu země. Podle úřadů měl v dřevěném Chrámu Zesnutí přesvaté Bohorodičky na ostrově Kiži v Oněžském jezeře úmyslně založit požár, který nenávratně zničil památku.

Foto: Profimedia.cz

Chrámu Zesnutí přesvaté Bohorodičky na ruském ostrově Kiži.

Článek

„Považuje se za satanistu. Tvrdil, že se mu chrám nelíbil,“ citovala agentura RIA Novosti zástupce ministerstva pro mimořádné situace Sergeje Šugajeva. Deník Komsomolskaja pravda s odvoláním na místní úřady napsal, že mladý muž z Petrozavodsku, který na ostrov přijel ke své babičce na prázdniny, se k činu přiznal.

Tvrdil prý přitom, že ničeho nelituje a že útok na kostel plánoval několik týdnů. Sehnal si kvůli tomu několik litrů benzínu, kterým pak dřevěné stavení polil a podpálil. Údajně přitom tvrdil, že chrám spálil „kvůli nenávisti k pravoslaví“.

Média upozornila, že se chlapec hlásil k satanismu také na sociálních sítích. „Aktivně sdílel okultní obrázky a hlásil se k satanským skupinám,“ napsal server kp.ru. „Chodil na místní hřbitov. Maloval tam nějaké symboly. Tvrdil, že pije krev,“ citoval výpovědi kamarádů školáka, se kterými ve městě Kondopoga trávil čas. Babička pak vypověděla, že vnuk se s ní den před činem pohádal a křičel, že „je satan“.

Plameny zničily vše, co mohly

Úřady nyní prověřují, zda pachatel netrpěl psychickými poruchami a zda se nachází v izolačním středisku pro nezletilé.

Podle expertů chrám vysoký 42 metrů jako jeden z mála církevních objektů přežil bez poškození sovětskou éru. Postavili ho v roce 1774 a patřil mezi chráněné kulturní památky. Teď ho plameny nenávratně zničily a rekonstrukce nepřipadá v úvahu.

Na ostrově se nachází několik dalších chrámů. Úřady tam podle agentury Interfax po incidentu zakázaly pálení svíček, k nevoli duchovních. Ti tvrdí, že úřady se nyní snaží vyvíjet „falešnou aktivitu“, aniž podnikly náležitá opatření k ochraně hodnotného objektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám