Hlavní obsah

Pašeračka Tereza má smůlu, trest si podle advokáta odpyká v Pákistánu

Zhruba půl roku by mohl trvat soudní proces s Terezou H., která byla 10. ledna zadržena na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu. S odkazem na informaci Tereziina pákistánského advokáta Čaudhrího Džaváda Zafara to napsal ve středu list Daily Pakistan. Advokát současně vyloučil, že v případě odsouzení by mohla být dívka vydána do České republiky, vzhledem k tomu, že mezi Pákistánem a Českou republikou není uzavřena dohoda o vydávání vězňů.

Foto: repro Daily Pakistan

Článek

Tereza podle svého advokáta plně spolupracuje s vyšetřovateli. O výši trestu nechtěl spekulovat. „Soudní proces bude pravděpodobně ukončen během šesti měsíců," řekl Zafar.

Deník Daily Pakistan napsal, že lidem, kteří jsou usvědčeni z pašování více než deseti kilogramů drog, hrozí v Pákistánu doživotní vězení nebo trest smrti. Za pašování méně než deseti kilogramů narkotik je v zemi až deset let vězení. Česká diplomacie uklidňuje, že se trest smrti vůči cizincům neuplatňuje. Potvrzuje ovšem to, že dostat Terezu z pákistánského vězení bude velmi obtížné.

Foto: repro Geo News

Češka zadržená na letišti v Láhaur s devíti kilogramy heroinu

„Česko nemá s Pákistánem sjednánu žádnou dvoustrannou smlouvu o předávání odsouzených k výkonu trestu,” řekla Novinkám Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí.

Předání do Česka by byl složitý proces

Pokud bude Tereza pravomocně odsouzena pákistánským soudem, mohou ale úřady, v tomto případě ministerstvo spravedlnosti, usilovat individuálně o její předání k výkonu trestu do České republiky. Jde ovšem o velmi náročný a zdlouhavý proces, kdy by se jednalo s Pákistánem, za jakých podmínek by mohla být Tereza vydána, a především by s tím musela souhlasit pákistánská strana.

Celníci v Láhauru zadrželi Češku údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, odkud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat dále do Irska. Drogy měla ukryté v zavazadle. Vypověděla, že o předmětech ukrytých ve svém zavazadle věděla, netušila však, že jde o heroin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám