Hlavní obsah

Papež žehnal Městu a světu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Papež Jan Pavel II. ve čtvrtek ve svém tradičním vánočním poselství prosil Boha, aby lidstvo zachránil před terorismem a válkami. Křesťanské poselství míří proti válkám a násilí, řekl před několika tisíci věřících na náměstí svatého Petra.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Papež vyslovoval s obtížemi, bezmála desetiminutové poselství však pronesl sám a vzápětí dvacet minut přednášel vánoční pozdravy ve více než šedesáti jazycích včetně esperanta a latiny.

"Narodil se vám spasitel - radujte se!" adresoval Jan Pavel II. do České republiky a vzápětí Slovákům popřál "milostiplné a radostné vánoční svátky". Papežovo více než půlhodinové vystoupení zakončilo požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu), které Jan Pavel II. jako hlava katolické církve pronášel letos již po šestadvacáté.

Papeže trápí nemoce

Třiaosmdesátiletého papeže po desetiletí sužuje Parkinsonova nemoc, jejíž projevy jsou každému patrné. K chorobě se přidružuje artróza. Jan Pavel II. v minulosti přestál atentát, rakovinu střeva i dvě fraktury - ramene a krčku kosti stehenní. V poslední době se papež při bohoslužbách pohybuje výhradně na zvlášť upraveném vozítku. Obtížně se vyjadřuje, takže jeho proslovy za něho často předčítají nebo dokončují někteří z kardinálů.

Papež chce cestovat

 Papež Jan Pavel II. se navzdory chatrnému zdraví nevzdá v příštím cest do zahraničí. Prohlásil to jeho mluvčí Joaquín Navarro-Valls s tím, že papež si vyhradil, že odpoví na čtyři pozvání, která má na příští rok.

"Má pozvání ze Švýcarska, Francie, Rakouska a Mexika. V těchto zemích budou takové náboženské svátky, jichž by se mohl účastnit. Není ještě rozhodnut, ještě pozvání ale neodložil," pravil mluvčí a dodal: "Jeho duchovní vitalita je nedotčena," podotkl mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám