Hlavní obsah

Palestinci se dohodli a nepřímo uznali Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA/RAMALLÁH

Umírněné palestinské hnutí Fatah se s radikálním vládním Hamásem dohodlo na budoucí podobě palestinského státu. Podle plánu národní shody se palestinský stát vyhlásí na územích Gazy a Západním břehu Jordánu, a nikoli na celém historickém území Palestiny, což představuje nepřímé uznání Izraele. Dohodu neakceptoval pouze Islámský džihád.

Článek

Právě podoba budoucího palestinského státu byla jádrem několikaměsíčního sporu mezi Hamásem a Fatahem. Hamás totiž vždy požadoval jeho vyhlášení na celém historickém území Palestiny, kde už existuje Izrael. Z dohody nepřímo plyne, že na historickém území Palestiny budou existovat dva státy.

S realistickou kompromisní dohodou přišli věznění představitelé Hamásu a Fatahu, Hamás ji však nechtěl dlouho uznat a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás hrozil, že o podobě se bude rozhodovat v referendu, ve kterém by větší podporu dostal zřejmě návrh vyhlásit palestinský stát jen na části území, tedy Abbásova vize.

"Souhlasíme se všemi body návrhu vězňů," uvedl mluvčí Hamásu. Podle jiných zpráv však Hamás při jednání s Abbásem prosadil změny. V dokumentu zůstala shoda v tom, že budoucí palestinský stát vznikne na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy, tedy vedle Izraele. Hamás ale do dokumentu zahrnul podmínku  aby jakékoli kroky, které povedou k vytvoření palestinského státu, sloužily palestinským zájmům. Tato formulace podle agentury Reuters umožňuje odmítnout přizpůsobení se izraelským požadavkům i uznat židovský stát.

Přesné znění dohody bude zveřejněno v úterý odpoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám