Hlavní obsah

Palestina rozhoduje o nástupci Arafata

RAMALLÁH

Na palestinských územích v neděli začaly prezidentské volby, jejichž cílem je vybrat nástupce Jásira Arafata do úřadu prezidenta palestinské autonomie. Radikální islámské skupiny včetně hnutí Hamas vyzvaly Palestince k bojkotu voleb. Pokud bude účast nízká, mohlo by to ohrozit budoucí snahy o obnovení izraelsko-palestinského mírového procesu, varují analytici.

Foto: TATA BOJS archiv

TATA BOJS

Článek

Arafat zemřel v listopadu loňského roku. [celá zpráva]

Na západní břeh Jordánu, do pásma Gazy a východního Jeruzaléma dorazily stovky pozorovatelů z Evropy a Spojených států, včetně bývalého amerického prezidenta Jamese Cartera, který v roce 1979 vyjednal mírovou dohodu mezi Izraelem a Egyptem. Mezi zahraničními pozorovateli jsou také tři desítky poslanců Evropského parlamentu včetně Češky Jany Hybáškové (SN/ED).

Na 800 zahraničních a více než 20 000 místních pozorovatelů bude kromě dohledu nad hladkým průběhem voleb a kontroly jejich správnosti také ověřovat, zda Izrael dodržuje slib uvolnit pravidla omezující volnost pohybu Palestinců na západním břehu a v pásmu Gazy. Hlasovat může 1,8 miliónu oprávněných voličů. Jejich názory budou sledovat dvě společnosti pro výzkum veřejného mínění.

Favoritem je Abbás

Za pravděpodobného vítěze voleb je považován oficiální kandidát vládního hnutí Fatah Mahmúd Abbás, který už nahradil Arafata i v čele Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Jeho nejvážnějším protikandidátem je palestinský vůdce a šéf hnutí Fatah na západním břehu Jordánu Mustafá Barghútí.

Coby svého budoucího partnera pro obnovení mírového procesu si Mahmúda Abbáse vybral také Izrael a skupina vyjednavačů v čele s USA ho vnímá jako muže, který by mohl výrazně přispět k míru na Blízkém východě.

Abbásovy šance ovšem maří silné radikální skupiny, které odmítají jeho volání po příměří, stejně jako snahy Izraele zesílit osídlení západního břehu Jordánu, jímž odlupují kousky území, které by Palestinci potřebovali k vytvoření životaschopného státu.

Předvolební průzkumy veřejného mínění ukázaly, že Palestinci jsou rovnoměrně rozděleni mezi ty, kdo by chtěli ukončit ozbrojené povstání proti Izraeli, a ty, kdo v něm chtějí pokračovat. Část z nich nicméně vyjádřila ochotu nechat Abbáse, aby je vyvedl z konfliktu, který palestinská území izoluje a hospodářsky ruinuje.

Palestinci doufající ve změny

Hiba Hikmatová vstala časně a zamířila do nedaleké školy v Gaze, aby mohla jako první hlasovat ve volbách. Nástupce Arafata by podle ní měl hlavně přinést Palestincům nový život bez boje s Izraelem.

Stejně jako Hikmatová dnes vyrazily hlasovat tisíce Palestinců a účast se zatím zdá být vysoká. "Přišla jsem volit, protože chci novou budoucnost," říká šestadvacetiletá Hikmatová. "Chci naději a mír a nový začátek po tomhle dlouhém utrpení."

"Jsem tu, abych hlasoval pro Abbáse," říká palestinský Muhammad Džuma. "Věřím, že on jediný je schopný nás převést na opačnou stranu v moři tohohle konfliktu." Podle volebních pravidel odložil Džuma revolver u vchodu do hlasovací místnosti.

Ovšem v Džanínu odmítl Zakaríja Zubajdí, šéf Brigád mučedníků od Al-Aksá na západním břehu Jordánu, rozhodně odložit svou pušku M-16 a ponechal si ji i v hlasovací místnosti.

Jeho účast ve volbách, k jejichž bojkotu vyzvaly palestinské radikální skupiny včetně hnutí Hamas, ovšem je úspěchem Abbásovy politiky. Ten se s Zubajdím sešel před volbami a slíbil, že bude usilovat spíše o příměří, než rozpuštění a odzbrojení radikálních skupin.

Reklama

Související témata:

Související články

Jásir Arafat zemřel

Jásir Arafat je po smrti. Oznámil to ve čtvrtek v Ramalláhu palestinský ministr Saeb Erekat. Jeho úmrtí potvrdili i francouzští lékaři z nemocnice Percy,...

Richard Gere vyzývá Palestince k volbám

Americký herec Richard Gere prostřednictvím spotu, který vysílá palestinská televizní stanice, vyzývá Palestince, aby se zúčastnili nadcházejících nedělních...

Výběr článků

Načítám