Hlavní obsah

Izraelská policie zatkla žhavého kandidáta na prezidenta Palestiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izraelská policie v pátek v Jeruzalémě zatkla jednoho z hlavních kandidátů na palestinského prezidenta v nadcházejících nedělních volbách Mustafá Barghútího (51). Byl zadržen při pokusu o vstup na Chrámovou horu.

Foto: archiv Jiří Bartoň

Herec a zpěvák Jiří Bartoň.

Článek

Jak tvrdí tisková agentura AFP, Barghútí se chtěl dnes zúčastnit tradiční páteční modlitby v mešitě Al-Aksá v jeruzalémském Starém městě. Do ní má ale zakázaný vstup.

"Mešita Al-Aksá je místem pro modlitbu, ne pro propagandu," uvedla policie v reakci na svou akci. Podle tiskové agentury DPA Barghútí přijel do Jeruzalému na blíže neurčenou jednodenní konferenci. Cíl cesty ale náhle změnil a vydal se na Chrámovou horu.

Barghútí byl zatčen už 27. prosince. Tehdy Izraelci vysvětlili, že neoprávněně pobýval v Jeruzalémě. Policie jej po několika hodinách propustila.

Ze sedmi prezidentských kandidátů je podle průzkumů krátce před volbami Mustafá Barghútí druhým nejnadějnějším. Největší šance se dávají Mahmúdu Abbásovi (69). Ten po nedávno zesnulém Jásiru Arafatovi vede Organizaci pro osvobození Palestiny (OOP).

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael se chystá na palestinské volby

Izraelská vláda v neděli vyhlásila sérii opatření, jež mají zajistit hladný průběh prezidentských voleb v Palestině, které se konají 9. ledna. Izraelský...

Výběr článků

Načítám