Hlavní obsah

Pakistánský exprezident půjde před soud o Vánocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Bývalý pákistánský prezident Parvíz Mušaraf stane poprvé před zvláštním soudem 24. prosince. Podle agentury AFP to sdělil šéf týmu prokurátorů Akram Šejch. Mušaraf čelí obvinění z velezrady za to, že v roce 2007 nařídil výjimečný stav a pozastavil platnost ústavy. Bude-li usvědčen, může ho čekat trest smrti nebo doživotní vězení.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Bývalý pakistánský prezident Parvíz Mušaraf

Článek

Bývalý generál se stane prvním pákistánským vojenským představitelem, který bude souzen pro velezradu v zemi, jež za svou 66letou historii zažila tři vojenské puče. Sám se dostal k moci při převratu v roce 1999 a vládl až do svého sesazení v roce 2008.

Nynější vláda Naváze Šarífa - kterého Mušaraf odstranil v roce 1999, ale který se po letošních květnových volbách do premiérského křesla vrátil - bývalého generála neobviňuje v souvislosti s převratem z roku 1999, nýbrž za pozastavení platnosti ústavy o osm let později.

Zvláštní soud jmenovaný vládou má po vyslechnutí stran rozhodnout, zda bude sedmdesátiletý Mušaraf skutečně obžalován.

Mušaraf se do vlasti vrátil letos koncem března po téměř pěti letech v exilu, aby kandidoval ve volbách. Volební komise mu ale kandidaturu neumožnila a politik byl poprvé zatčen. Od té doby až do říjnového druhého zatčení byl v domácím vězení ve své rezidenci na předměstí Islámábádu.

Reklama

Související články

Mušarafa propustili z domácího vězení

Pákistánský soud ve čtvrtek rozhodl, že bývalý vojenský vládce země Parvíz Mušaraf může být propuštěn na kauci z domácího vězení a může se svobodně pohybovat...

Výběr článků

Načítám