Hlavní obsah

Pachatel útoku na Bali se omluvil pozůstalým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DENPASAR

Zamýšleným cílem atentátníků, kteří loni v říjnu vyhodili do povětří noční klub plný cizinců na indonéském ostrově Bali, byli Američané a jejich spojenci. Na tiskové konferenci v hlavním štábu ostrovní policie to v úterý prohlásil jeden z údajných pachatelů a zároveň se omluvil rodinám obětí. Při mohutné explozi tehdy zahynulo na 190 lidí, zejména australských turistů.

Foto: Alcatraz Karviná

Prostředí klubu Alcatraz

Článek

"Mé srdce toho lituje. Omlouvám se rodinám obětí, zvláště indonéským ale i zahraničním rodinám," prohlásil Ali Imron, zatčený letos v lednu. Cílem útoku podle něj byla "Amerika a její spojenci, protože jsou to mezinárodní teroristé", což vysvětluje, proč jedna bomba vybuchla také u amerického konzulátu v Denpasaru. Imron ale podle svých slov neví, jestli Austrálie, odkud pocházelo nejvíce obětí, patří mezi spojence USA.

Imron: Můžeme být hrdi na naše schopnosti

Třicetiletý Imron promluvil na tiskové konferenci před policejní rekonstrukcí útoku, během níž demonstroval, jak byly použité výbušniny propojeny a v detailech osvětlil poslední okamžiky před útokem. Podle svého přiznání obstarával bomby použité při útocích a vyjádřil hrdost nad schopnostmi své skupiny.

Zapřísáhl se také svým slovem muslima, že útoky spáchala samostatně jeho skupina. "Nikdo nás nepodporoval ani nesponzoroval. Naše schopnosti jsou něco, na co můžeme být hrdi," prohlásil, aniž by konkrétně uvedl, o jaké organizaci hovoří.

Zatčen 13. ledna

Imron byl zatčen spolu s dalším podezřelým, který si říká Mubarak, 13. ledna loňského roku, když se pokoušeli utéct ze země. Je mladším bratrem dvou dalších mužů zúčastněných na teroristickém útoku, z nichž Ali Gufron řečený Muklas je podle policie operačním šéfem organizace Jemaah Islamyiah.

Soud začne za pár týdnů

V souvislosti s atentáty na Bali už indonéská policie zadržela kolem 30 lidí. Za organizátora útoku je považována regionální teroristická síť Jemaah Islamyiah, jejímž cílem je vyhlásit islámský stát v části jihovýchodní Asie a je údajně napojena na organizaci Al-Kajdá.

První soud v souvislosti s atentátem na Bali má začít v horizontu několika týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám