Hlavní obsah

Ozbrojenci znásilnili matku u silnice, Pákistán zachvátily demonstrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

V několika pákistánských městech se v sobotu druhým dnem konaly demonstrace proti tomu, jak policie vyšetřuje případ znásilnění ženy u dálnice. Hlavní vyšetřovatel prohlásil, že si za to může oběť sama, protože neměla jet autem v noci a měla zvolit rušnější silnici.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Sobotní protesty v Pákistánu

Článek

Matce dvou dětí pozdě v úterý večer došel na silnici nedaleko Láhauru benzín. Zavolala telefonicky policii a požádala o pomoc. Než ale policisté přijeli, dorazili dva ozbrojení muži, vyvedli ji i děti z auta a ženu znásilnili u silnice.

Policejní inspektor provincie Paňdžáb, kde se incident stal, dnes řekl, že policie už s pomocí DNA oba viníky identifikovala a zahájila po nich pátrání.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Sobotní protesty v Pákistánu

Účastníci demonstrací ale požadují propuštění hlavního vyšetřovatele přiděleného k případu. Vinu připsal oběti, když řekl, že měla zvolit jinou silnici, necestovat za tmy a ujistit se, že má dost benzinu. Dodal, že nabyl dojmu, že si žena myslí, že je Pákistán pro ženy stejně bezpečný jako třeba Francie, což je země pobytu znásilněné.

V Islámábádu na dnešní akci přišlo několik set lidí, někteří s francouzskými vlajkami a další s nápisy Pověste násilníky.

V Láhauru byly mezi stovkami účastníků hlavně ženy, další protesty se konaly v Karáčí a Péšávaru.

Ochránci lidských práv poukazují delší dobu na to, že v Pákistánu přibývá násilí spáchaného na ženách. Aktivistky tvrdí, že Pákistán už tak omezuje prostor ženám. "A teď policie říká, že jsme za svou bezpečnost odpovědny my samy," řekla Jamna Rehmanová, která byla na demonstraci v Islámábádu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám