Hlavní obsah

Otřesný zásah policistů proti studentům v USA, do obličeje jim stříkají pepřový sprej

– San Francisco

Pokojná demonstrace studentů podporujících hnutí Okupujte Wall Street skončila v pátek na Kalifornské univerzitě kontroverzním zákrokem policie. Jeden z příslušníků policejní jednotky postříkal sedící studenty z bezprostřední blízkosti pepřovým sprejem a videozáznam zákroku se během soboty začal šířit internetem.

Článek

Zástupkyně univerzity označila policejní akci za "děsivou", policie hovoří o "standardním postupu". Akce na podporu hnutí protestujícího proti sociální nerovnosti a moci bank probíhaly o víkendu i na dalších místech Spojených států. Demonstranti se sešli například ve Washingtonu, kde krátce obsadili historickou budovu v centru města.

Aktivisté se vrátili také do centra Oaklandu, kde minulý týden policie zrušila jejich stanový tábor. Média zaměstnává především protest studentů v univerzitním kampusu ve městě Davis poblíž San Franciska. Ti chtěli podpořit své kolegy z univerzity v Berkeley, které začátkem listopadu rozehnala policie pendreky. Studenti však protestují také proti zvyšování školného.

Videozáznam na internetu ukazuje skupinu sedících mladých lidí, které se postupně několik policistů snaží přimět k odchodu pomocí pepřového spreje. Incident přiměl rektorku univerzity Lindu Katehiovou ke svolání tiskové konference, na níž označila policejní zásah za nepřiměřený.

Reklama

Výběr článků

Načítám