Hlavní obsah

OSN: Súdán zažívá genocidu podobnou Rwandě

Právo, CNN, DPA, bt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NAIROBI

Vlna masového vraždění a plenění černošských vesnic ze strany arabských milicí probíhá v oblasti Dárfúr na západě Súdánu. Vyžádala si už životy deseti tisíc lidí, další milión vyhnala z domovů. Podle vysokého činitele OSN jde o nejhorší humanitární katastrofu dneška, která v mnoha ohledech snese srovnání s genocidou ve Rwandě v roce 1994.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

"Není to pouhý konflikt, jde o snahu sprovodit ze světa celou skupinu obyvatelstva," řekl BBC koordinátor OSN pro Súdán Mukesh Kapila.

"V době tamní genocidy jsem byl ve Rwandě, ale co se nyní děje v Dárfúru, mě zcela šokuje," sdělil Kapila. "Je to etnická čistka a největší humanitární katastrofa na světě. Nechápu, proč s tím svět něco nedělá."

Konflikt se rozhořel zhruba před rokem, když místní do té doby neznámá skupina rebelů začala útočit na súdánské vojenské posádky s tím, že centrální, převážně arabská vláda chudý Dárfúr zcela zanedbává.

Současné zátahy jsou vysvětlovány jako odveta, kterou chartúmská vládaů, jak tvrdí diplomaté, zprvu podporovala. Nedávno se jí prý však ozbrojené gangy vymkly z kontroly.

Při čerstvém útoku proti vesnici Tavíla údajně Arabové povraždili 75 lidí. "Všechny domy, tržiště i zdravotnické středisko byly zcela vypleněny," tvrdí Kapila. "Přes sto žen a dívek bylo znásilněno, šest před očima svých otců, kteří byli později zabiti."

Britský list The Guardian připomněl, že ani protičernošské útoky nepřiměly súdánskou vládu zastavit bombardování vesnic, které podezírá z podpory dárfúrských rebelů.

Deník napsal, že arabské milice přitom útočí nejen v samotném Súdánu, ale na koních a velbloudech prý podnikají výpady i do utečeneckých táborů v sousední Čadu, kde v útlaku lidí z Dárfúru pokračují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám