Hlavní obsah

Osman Husajn: Atentáty v Londýně jsou odvetou za Irák

– ŘÍM

Nezdařené teroristické útoky proti Londýnu z 21. července byly odvetou za vojenské operace v Iráku. Prohlásil to podle italského listu La Repubblica v Římě zadržený atentátním Osman Husajn, kterého italská policie zatkla v pátek v Římě pod jménem Issak Hamdí.

Článek

V neděli zatkla v Brescii i jeho bratra Issak Fatího. Právě v jeho domě byl Osman Husajn v pátek dopaden. Issak Fatí je podezřelý, že byl kontaktní osobou a že ukrýval dokumenty, které zničil.

Osman Husajn, který  se pokusil zaútočit ve stanici londýnského metra Shepherd´s Bush, se k akci přiznal. Útok však neměl být vražedný, ale spíše mělo jít o demonstrativní protest "zaměřený na vnesení paniky aniž by zabíjel".

Popřel, že by jeho skupina spolupracovala s útočníky, kteří usmrtili náložemi 7. července přes padesát lidí, spolupracovala: "Nepřijímám takové násilí ..." Výbuchy komentoval podle listu slovy: "Exploze ze 7. července v Londýně? To se děje každodenně v Iráku." Před vyšetřovateli neskrýval "nenávist vůči obyvatelům Západu".  

Za hlavu skupiny označil Mochtara Saíd Ibrahíma, který útočil v autobusu. Všichni se scházeli v posilovně v Notting Hillu. "Mochtar nám ukázal DVD se záběry války v Iráku, především ženy a děti zabité Američany a Brity," řekl. "Během našich schůzek jsme hlavně analyzovali politickou situaci a také skutečnost, že všude na Západě jsou muslimové objektem hanobení a že by měli nějak reagovat," uvedl podle listu muž podezřelý z útoků.

Zambie vydá možného vůdce atentátníků

Zambie se rozhodla vydat Británii Haroona Rashida Aswata, považovaný za možnou hlavu první skupiny.  "Konečně jsme se shodli, že ho předáme britským úřadům," citovala agentura AFP nejmenovaného zambijského policejního činitele.  

"Americká vláda rovněž žádala o jeho vydání, ale nakonec jsme dospěli ke shodě, že bude mnohem logičtější vydat ho do Velké Británie, protože jde o britského občana," řekl policejní činitel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám