Hlavní obsah

Osm pečovatelů v Německu předávkovali vakcínou

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německou kampaň na podporu očkování proti covidu-19 zastínil lapsus, k němuž došlo na severu země. Osm pracovníků domova důchodců dostalo pětinásobek doporučené dávky vakcíny BioNTech-Pfizer. Polovina z nich skončila v nemocnici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pětinásobek doporučené dávky dostali sociální pracovníci z domova v německém městě Stralsund v neděli, uvedly úřady z okresu Vorpommern-Rügen. Poté, co se u čtyř vyvinuly příznaky podobné chřipce, byli odvezeni do nemocnice na pozorování.

„Hluboce toho incidentu lituji. Tento případ byl způsoben individuálními chybami. Doufám, že u všech postižených nedojde k žádným závažným vedlejším účinkům,“ uvedl ve svém prohlášení správce okresu Stefan Kerth.

Babiš: Z lahvičky chceme vytěžit šest, nikoliv jen pět dávek

Koronavirus

K incidentu došlo poté, co některé německé okresy odmítly používat vakcíny, jež dorazily o víkendu, kvůli podezření, že se u nich nepodařilo po dobu přepravy dodržet požadovanou teplotu. Látka od Pfizeru musí být i při převozu udržována při teplotě minus 70 stupňů Celsia.

Orgány Vorpommernu-Rügenu po předávkování sociálních pracovníků poukázaly na předchozí prohlášení společnosti BioNTech, podle nichž byly v první fázi studie testovány i větší dávky vakcíny bez vážných zdravotních následků. Farmaceutická společnost se zatím k incidentu nevyjádřila.

V Bavorsku očkování vázne, vakcínu se nedařilo uchladit

Evropa

V Německu nyní platí přísný lockdown. Až do ledna jsou zde zavřené obchody i školy. Alkohol je na veřejných místech zakázán stejně jako tradiční vánoční trhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo už očkuje. Nanečisto

Německé úřady, které označují kampaň očkování proti covidu-19 za mamutí úkol, přistupují k přípravě celé operace s příslovečnou důkladností.

Výběr článků

Načítám