Hlavní obsah

Orchidejová kauza: soud s Čechy o týden odložen

Právo, Novinky, ČTK, bed, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WELLINGTON/OLOMOUC

Novozélandské úřady ve čtvrtek odročily o týden soud s Čechy obviněnými z pašování orchidejí. Vyhověly tak žádosti obhajoby. O odložení přelíčení požádala advokátka Čechů Collen Newtonová, která se chce podrobně seznámit s obžalovacím spisem.

Foto: Alexandra Kohoutová
Článek

Šedesátiletý pracovník České inspekce životního prostředí Jindřich Šmiták z Brna a čtyřiapadesátiletý děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Číhalík se mají k soudu opět dostavit příští čtvrtek, do té doby zůstanou na svobodě, napsala to dnes NZPA.

Číhalík cestoval po Novém Zélandě, kde nyní vrcholí léto, spolu s předním českým dendrologem Šmitákem.

Oba se těší pověsti velkých znalců, ale i vášnivých sběratelů orchidejí. Publikovali o nich řadu odborných statí zejména ve zpravodaji Roezliana. Nový Zéland pokládají experti na orchideje za pravý ráj: roste jich zde 150, z nichž dvacet se octlo na pokraji vymizení a jednu lze označit za endemický druh, který neroste nikde jinde na světě.

Příbuzní obviněných tvrdí, že na případ upozornil zdroj z České republiky.

Česká diplomacie nebyla oslovena

Děkan Číhalík, jemuž skončí měsíční dovolená v pátek, je i nyní díky telefonu se svou rodinou ve Velké Bystřici u Olomouce v častém kontaktu. Jeho manželka, která krátce po zveřejnění zprávy o zadržení vyjádřila přesvědčení, že jde o nedorozumění, ve středu stroze odmítla případ jakkoliv komentovat.

Olomoucká univerzita měla ještě včera informaci o obvinění představitele lékařské fakulty a člena univerzitní vědecké rady stále jen z druhé ruky.

"Obrátili jsme se na ministerstvo zahraničí se žádostí o oficiální zprávu. Kontakt s Novým Zélandem je ale obtížný, protože naše zastoupení tam zajišťuje pouze velvyslanectví v Austrálii," řekl Právu kancléř UP Tomáš Hrbek. Ani jeden ze zadržených Čechů zatím nepožádal české zastupitelské úřady o pomoc, uvedlo včera ministerstvo zahraničí. Čeští diplomaté rovněž nebyli o kauze oficiálně informováni.

Novozélandská TV: rozsudek bude tvrdý

Podle novozélandského tisku probírajícího celý případ oběma hrozí až několikaleté vězení. Jak včera napsal list The Dominion Post, úřady dvojici obvinily na základě zákona o obchodování s ohroženými druhy z roku 1989 a zákona o národních parcích z roku 1980. Budou-li Češi odsouzeni, může je stihnout až pětiletý trest vězení či pokuta až sto tisíc novozélandských dolarů (přibližně 1,8 miliónu korun), předpověděl list.

Podle televize SKY 1 ale trest může být v případě odsouzení podle obou uvedených zákonů (pak by se totiž sčítaly dvě trestní sazby) ještě tvrdší, a to až sedm let vězení plus pokuta.

Pokud by ale soud rozhodl, že se muži provinili jen proti druhému ze zákonů, čekaly by je tři měsíce v cele plus dvoutisícový peněžitý trest. Stanice ke kauze zdůraznila, že jde o vůbec první pokus propašovat unikátní orchideje z tohoto tichomořského souostroví. To by ovšem mohlo ovlivnit soud, aby se přiklonil k výstražně tvrdému trestu jako varovnému precedentu pro další možné případy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám