Hlavní obsah

Opozice v Moldávii protestuje proti ruské armádě

Novinky, Lubomír Gombos, Právo (Kišiněv)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KIŠINĚV

Již od konce září probíhají v hlavním městě Moldavska Kišiněvě protesty proti přítomnosti ruské armády na území republiky. Organizuje je opoziční Křesťanskodemokratická lidová strana, která je proti návrhu prezidenta Vladimíra Voronina na federalizaci země a proti ustavení ruštiny úředním jazykem.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

"Chceme připoutat pozornost veřejnosti a mezinárodních organizací k problémům naší země, a protože vláda nás nepouští do televize, neměli jsme jinou možnost, než vyjít do ulic," vysvětluje předseda křesťanských demokratů Iurie Rosca, proč opozice již měsíc demonstruje před ruským velvyslanectvím.

"Za celý měsíc si pan velvyslanec nenašel čas, aby se s námi sešel. Přitom ve své kanceláři organizuje různé tajné schůzky s moldavskými vládními politiky. Pokud se nepodaří demilitarizovat východní oblasti naší země, nedosáhneme vyřešení podněsterské otázky. Ruská armáda je garantem separatistického podněsterského režimu," říká Rosca.

Kompromis v nedohlednu

V bezpečnostní zóně v Podněsteří stále zůstává 1200 ruských vojáků. Proti jejich odchodu se ostře vyslovuje podněsterská separatistická vláda, která se obává zvýšeného tlaku ze strany Kišiněva.

Komunistická vláda v Kišiněvě vzešlá z voleb roku 2001 navrhla vytvoření moldavsko-podněsterské federace, v současnosti obě strany projednávají návrh federativní ústavy, která má být příští rok schválena v referendu. Sjednocení země ale nebude jednoduché, žádná ze stran konfliktu nechce přistoupit na kompromis.

Protesty až do prosince

Mezi oběma stranami je cítit neustálá konfrontace, a to i na ekonomické úrovni. Magistrát Kišiněva pochod městem zakázal. Podle Iurie Roscy tím radnice porušila právo na svobodu shromažďování.

"Z radnice přišla odpověď, že demonstrujeme už měsíc a že nám to přece musí stačit. Ale dokud ruská armáda neodejde, nepřestaneme s našimi protesty."

Opozice chce pokračovat v každodenních protestech až do počátku prosince, kdy se v Nizozemí koná zasedání OBSE, na němž se má projednávat otázka dalšího setrvání ruské armády na území Moldavska.

Zasahovala policie

"Věříme, že pobyt prodloužen už nebude a armáda odejde," řekl Rosca. Opozice uspořádala v neděli mítink před sídlem vlády, na který přišlo asi dva tisíce lidí.

Demonstranti poté pochodovali ulicemi Kišiněva za zpěvů Marseillesy a výkřiků "Ivan, idi domoj!" Vláda poslala do ulic velké množství policie, proti demonstrantům však nezasáhla.

Podněsterská republika byla vyhlášena 2. září 1990, o rok později proklamovala plnou nezávislost potvrzenou referendem. Krátce nato vypukl mezi Kišiněvem a Tiraspolem krvavý konflikt, který si vyžádal dva tisíce lidských životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám