Hlavní obsah

Operaci siamských dvojčat ohrožují vysoké náklady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DALLAS

Operace, jež má za cíl oddělit téměř dvouletá siamská dvojčata, bude odložena, nebo dokonce zrušena, pokud se nenajde chybějících 125 000 dolarů (cca 3 750 000 korun) do celkového rozpočtu operace, jenž činí 2 milióny dolarů.

Foto: Michal Bareš

Stánek občanského sdružení Rescueinfo.

Článek

Dětská nemocnice v texaském Dallasu, kde by měla být separace dvojčat Ahmeda a Mohameda Ibrahimových provedena, si nemůže dovolit operaci financovat. Tak vysoké náklady by mohly narušit její finanční stabilitu.

Světová kraniofaciální nadace, která 22měsíční egyptská dvojčata sponzoruje, prohlásila, že si rovněž nemůže platbu za operaci dovolit. "Tato jedna operace by mohla zcela vyčerpat finanční fond nadace," prohlásila ředitelka společnosti Sue Blackwoodová pro texaský deník The Dallas Morning News.

Dvojčata byla do Dallasu převezena před deseti měsíci chirurgickým týmem Dallaské městské nemocnice, kde chtěli lékaři původně operaci provést. Poté, co znovu vyšetřili stav obou chlapců, však usoudili, že by bylo lepší operovat v Dětské nemocnici, kde je pro podobný zákrok lepší vybavení. Specialistu na kranofaciální problémy (potíže lebky a obličeje, pozn.red.) a vedoucího lékařského týmu, který má dvojčata operovat, doktora Kenneth Salyera, cituje internetový server Ananova.

Celým problémem je, že Dětská nemocnice si nemůže dovolit na první a zásadní operaci participovat. Další operace po oddělení dětí by už jinak měly probíhat v Dallaské městské nemocnici. Sami lékaři by navíc operace provedli zdarma.

Operace spěchá

Dvojčata jsou spojena temeny hlav, což je nejméně běžný typ srůstu. Pro jejich oddělení je nutné provést komplexní chirurgický zákrok, během něhož budou muset operatéři rozmotat spojené krevní cévy v mozcích chlapců. Operace musí podle lékařů proběhnout co nejdříve. Čím starší totiž chlapci budou, tím budou mít jejich nervové tkáně menší schopnost se z operace vzpamatovat.

V současné době žijí děti v bytě, který platí Světová kraniofaciální nadace. Otec dvojčat, Ibrahim Mohamed Ibrahim, řekl, že si operaci dětí přeje, "aby měla šanci prožít normální život jako všichni ostatní lidé." I v případě, že se na operaci nesežene dostatek peněz a Ibrahim bude muset své děti odvézt zpátky do Egypta, si prý bude připadat požehnaný. "Odvezu je domů. Budu se o ně starat. Má rodina je bude milovat stále stejně," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám