Hlavní obsah

ON-LINE: V Česku přibylo 192 nakažených, v Rusku mají rekordní počet obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V České republice republice přibylo za pátek 192 nakažených, což je méně než před týdnem. Naopak v Německu dál stoupá počet nových případů nákazy koronavirem a v Rusku hlásí skoro 800 nových obětí. Dění okolo pandemie sledujeme on-line i v sobotu.

Článek

21:07 - Slovenská vládní koalice se nakonec dohodla na kompromisu ohledně sporného návrhu zákona, který měl přinést výhody lidem očkovaným proti covidu-19. Ministr práce Milan Krajniak podle serveru Pravda.sk uvedl, že nové znění nebude nijak diskriminovat neočkované, protože ti budou moci při zhoršení epidemické situace využívat testování zdarma.

20:33 - Britská vláda povolila další výjimky ze svého nařízení o povinné desetidenní karanténě pro všechny, které trasovací aplikace označila za kontakty lidí nakažených koronavirem. Izolaci mohou každodenními testy nově nahradit policisté, hasiči, celníci nebo řidiči veřejné a nákladní dopravy, informoval zpravodajský server BBC. Už dříve začala stejná výjimka platit pro dodavatele a skladníky obchodů s potravinami kvůli obavám, že nedostatek zaměstnanců může způsobit problémy se zásobováním.

17:53 - V Polsku se zpřísní karanténa pro lidi, u kterých se prokáže infekce některou z nakažlivějších mutací koronaviru. Tamní ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že jim lze nařídit domácí izolaci až na tři týdny, informovala v sobotu agentura DPA.

Polsko zpřísní karanténu pro lidí s nakažlivějšími mutacemi koronaviru

Koronavirus

16:06 - Před budovou slovenského parlamentu pokračuje od pátku protest proti chystaným epidemickým opatřením. Podle slovenských médií střeží vstup do budovy těžkooděnci, v pátek se dav pokusil dostat dovnitř. Parlament má dnes hlasovat o novele zákona, který by zajistil výhody lidem očkovaným proti covidu-19.

odle kritiků ale zákon nerespektuje ústavní práva. Server Aktualne.sk napsal, že jde o ty, kdo se odmítají nechat očkovat a nosit roušky. Parlament měl hlasovat v 11:00, ale diskuse do té doby neskončila. Návrh je v prvním čtení a podle serveru Sme.sk by se mělo hlasovat hned po skončení debaty.

BEZ KOMENTÁŘE: Odpůrci očkování zkusili v pátek vtrhnout do slovenského parlamentuVideo: tvnoviny.sk

14:41 - Ve městech napříč Francií se dnes konají demonstrace proti opatřením zaváděným v boji proti koronaviru v situaci, kdy nových infekcí každým dnem přibývá. Už před polednem začaly protestní pochody v řadě menších měst, následně se účastníci začali shromažďovat i v Paříži, informuje na svém webu televize BFM TV. Úřady odhadovaly, že v součtu se do manifestací zapojí přes 100 000 lidí.

13:25 - V Rusku zemřelo během pátku 799 lidí nakažených koronavirem, což je dosud nejvyšší počet obětí za den. Nově se nakazilo dalších 23 947 osob. Země čelí nové vlně pandemie způsobené indickou variantou viru delta.

12:20 - V Malajsii přibyl v sobotu rekordní počet 15 902 nových případů koronaviru.  V Malajsii se nakazilo celkem přes 996 393 lidí, z nichž zemřelo 7718.

9:45 - Počty potvrzených případů covidu-19 v krajích ČR za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel:

KrajPřípadů na 100 000 obyvatel za týden
Praha36
Plzeňský34
Středočeský18
Karlovarský11
Liberecký10
Moravskoslezský8
Jihočeský8
Pardubický7
Jihomoravský7
Zlínský7
Vysočina7
Královéhradecký6
Ústecký6
Olomoucký5

9:39 - V USA v pátek přibylo 81 732 nakažených koronavirem, nejvíce za pět měsíců, uvedl list The New York Times.

8:27 - ČR má za uplynulé dva týdny 30 nových případů covidu na 100 000 obyvatel a je druhá mezi sousedními zeměmi. Nejvíce nákaz má Rakousko.

8:20 - Od soboty platí ve vietnamském hlavním městě Hanoji 15denní koronavirová uzávěra, kvůli šíření nákazy z jihu země. Lockdown vyhlášený v pátek v noci zakazuje setkávání více než dvou osob na veřejnosti. V provozu smějí zůstat pouze vládní úřady, nemocnice a obchody se základním zbožím. Už během týdne město zakázalo venkovní aktivity a přikázalo zavřít všem zbytným obchodům.

Vietnam s 97 miliony obyvateli se od konce dubna se potýká s nárůstem počtu případů nákazy. V posledních dnech zaznamenává rekordní přírůstky. V pátek v přibylo 7295 nově nakažených. Téměř 5000 případů bylo zaznamenáno v Ho Či Minově Městě, v Hanoji je 70 potvrzených případů.

8:11 - V České republice přibylo během pátku 192 nakažených. O týden dříve to bylo 236 nakažených. Celkem se v zemi nákaza potvrdila už u 1 672 340 lidí, z nichž 30 357 zemřelo. Aktuálně hospitalizovaných je 41, ve vážném stavu jich je šest.

6:45 - V Německu za posledních 24 hodin přibylo 1919 případů nákazy koronavirem. Před týdnem to bylo podle Institutu Roberta Kocha 1608 infikovaných. Počty nových výskytů nákazy rostou kontinuálně již dva a půl týdne. Sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se za tuto dobu v průměru nakazilo na 100 000 obyvatel, stoupla od 6. července ze 4,9 na 13,6.

Od začátku epidemie se v 83milionovém Německu nakazilo 3,75 milionu lidí, z nichž 91 520 zemřelo. V pátek stoupl počet obětí o 28.

6:40 - V australském Novém Jižním Walesu přibylo za den 163 nových případů, v sousedním státě Victoria 12. V Sydney, Melbourne a Brisbane se konaly v ulicích protesty proti lockdownu.

6:36 - Slovenský parlament se v pátek nedostal k hlasování o novele zákona, která má zajistit výhody již očkovaným proti covidu-19. K projednávání se poslanci sejdou v sobotu, uvedl server Aktuality.sk. Podle něj vládní koalice ztratila pro návrh většinu poté, co se strana Jsme rodina po protestech veřejnosti rozhodla normu nepodpořit.

Proti zákonu během pátku demonstrovaly v Bratislavě stovky lidí, kteří se pokusili vtrhnout do sídla parlamentu. Při potyčkách byla jedna policistka zraněna. Právě protesty byly podle médií důvodem, proč se k zákonu otočila zády koaliční strana Jsme rodina Borise Kollára. Zákon by dal hlavnímu hygienikovi možnost zvýhodňovat očkované při protiepidemických opatřeních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám