Hlavní obsah

Omikron řádí, Anglie ale nepřitvrzuje. Kvůli číslům z nemocnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie hlásí rekordy v počtu nákaz za den. Velkou část z nich má na svědomí omikron, nová varianta koronaviru. Přesto britská vláda nemíní v Anglii zavádět žádná omezující opatření, aspoň zatím, přes novoroční svátky. Jiné části Británie přitom omezení zavedly.

Článek

Británie v úterý zaznamenala 129 471 nových případů nákazy, což je nejvyšší počet od začátku pandemie. Předchozí rekord byl 122 186 případů a je ze Štědrého dne, informovala agentura Reuters. Za poslední týden se tak v ostrovní zemi nakazilo přes 800 tisíc lidí.

Přesto britská vláda na mimořádném jednání odmítla aspoň pro Anglii zavést omezení. „Nebudeme přijímat žádná další opatření. Lidé by ovšem měli zůstat obezřetní, protože se blíží oslavy nového roku,“ řekl po jednání ministr zdravotnictví Sajid Javid. Prohlásil také, že podle nejnovějších údajů je v nemocnicích hospitalizováno neúměrně mnoho neočkovaných.

Dušek: Omikron za měsíc ovládne ČR

Domácí

Ministrovu výzvu k opatrnosti zopakoval v pondělí večer i premiér Boris Johnson. „Budeme dál pečlivě sledovat údaje, ale před Novým rokem nebudou v Anglii zavedena žádná nová omezení. Chtěl bych ale všechny vyzvat, aby vzhledem k rostoucímu počtu případů omikronu nadále jednali obezřetně,“ tweetoval Johnson a vyzýval občany k vakcinaci.

Anglie se tak stala v Británii výjimkou poté, co Skotsko, Wales a Severní Irsko zavedly řadu omezení pro společenská setkání a hromadné akce.

Pohled do nemocnic spíše povzbudí

Vládu uklidňuje pohled na situaci v nemocnicích. Podle deníku The Guardian sdělili vládní poradci Johnsonovi, že nynější tlak na zdravotnictví pramení spíše z absence personálu než z vysokého počtu hospitalizací a přeplněných jednotek intenzivní péče.

Podle Alison Learyové, vedoucí katedry zdravotnictví a modelování pracovních sil na London South Bank University, klesl přes Vánoce počet zdravotníků na pracovištích v londýnských nemocnicích oproti běžné situaci asi o 30 procent.

List The Daily Mail připomněl, že na jednotkách intenzivní péče je 842 covidových pacientů na ventilátorech – nejméně za poslední dva měsíce. Nejsou zprávy o nárůstu počtu pacientů vyžadujících plicní ventilaci. Počet hospitalizovaných je v Anglii o více než polovinu nižší oproti stejnému období loňského roku, a to i navzdory trojnásobnému nárůstu počtu nákaz.

Jiná nemoc?

Před Vánoci britská Agentura pro zdravotní bezpečnost zjistila, že hospitalizací s omikronem je v Anglii o 50 až 70 procent méně než nemocničních pacientů s variantou delta.

Další čísla z Británie: Riziko hospitalizace s omikronem je o polovinu nižší

Evropa

John Bell, profesor lékařství na Oxfordské univerzitě a poradce britské vlády, v úterý na stanici BBC řekl, že omikron není „stejná nemoc jako před rokem“ a že vysoká úmrtnost na covid je v Británii „nyní minulostí“. Podle něj se zdá, že onemocnění „není tak závažné a mnoho lidí stráví v nemocnici relativně krátkou dobu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám