Hlavní obsah

Okupační správa chce kolem jaderné elektrárny režim ticha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K vyhlášení „režimu ticha“ kolem Záporožské jaderné elektrárny vyzvala okupační správa regionu. Podle rozhlasu Radio Svoboda tak reagovala na výzvy OSN a západních zemí ke stažení ruských vojsk, která elektrárnu obsadila letos v březnu, z objektu.

Foto: Planet Labs Pbc, Reuters

Satelitní snímek Záporožské jaderné elektrárny, která je největší v Evropě.

Článek

Stanice citovala vyjádření Vladimira Rogova z proruské oblastní správy, podle něhož by to mělo přispět k „vystřízlivění“ Ukrajiny.

Ten v rozhovoru pro ruskou agenturu RIA Novosti také řekl, že „vedení OSN by nemělo vyzývat k demilitarizaci, ale k vyhlášení režimu ticha“. Uvedl rovněž, že by měly být nastoleny „tvrdé sankce za ostřelování jaderné elektrárny“.

Úřad pro jadernou bezpečnost: Při úniku ze Záporoží by byla opatření nutná stovky kilometrů daleko

Domácí

Objekt je terčem ostřelování již několik týdnů. Kyjev a Moskva se navzájem obviňují z útoků. Stažení ruských vojsk z elektrárny požadovalo v neděli ve společném prohlášení více než čtyřicet států včetně 27 členských zemí EU.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval minulý týden k vytvoření demilitarizované zóny kolem elektrárny. Ukrajina výzvu podpořila.

Reklama

Výběr článků

Načítám