Hlavní obsah

Od černobylské jaderné tragédie uplynulo 23 let

Novinky, Jaroslav Soukup

Přesně před 23 lety, 26. dubna 1986 došlo v jaderné elektrárně Černobyl, nacházející se na území dnešní Ukrajiny, k fatální havárii. U jednoho ze čtyř reaktorů nastala exploze, která si podle oficiálních údajů bezprostředně vyžádala 31 mrtvých a 145 ozářených. Po havárii bylo evakuováno nejméně 100 tisíc lidí a zamořeno 415 obcí.

Foto: Profimedia.cz

Čtvrtý blok černobylské elektrárny po výbuchu.

Článek

Havárie se stala během plánovaného pokusu, kdy se přehřál jeden z reaktorů a následovala exploze. Uvolnil se radioaktivní mrak, který postupoval přes západní oblasti tehdejšího Sovětského svazu, východní Evropu a Skandinávii. Sovětské úřady o havárii dlouho mlčely. Evakuace obyvatel z okolí elektrárny byla zahájena až tři dny po havárii.

Únikům radioaktivního materiálu do ovzduší se podařilo zamezit až po devíti dnech od havárie. Aby byl zapečetěn reaktor a jeho obsah, pracovníci kolem něj rychle vztyčili velký betonový sarkofág. Vedle bezprostředních obětí způsobila havárie i různé zdravotní komplikace desítek tisíc lidí.

Zbývající tři bloky elektrárny zůstaly v provozu. Poslední reaktor byl odpojen až v roce 2000. Betonový sarkofág zakrývající nyní zničení reaktor bude muset být kvůli hrozbě možných dalších úniků radioaktivity opraven.

Oblasti, které byly po havárii evakuovány, jsou nyní rozděleny na dvě zóny. V první žije jen několik stovek lidí, kteří se do oblasti dobrovolně vrátili a dostávají peněžní příspěvek od státu, který zajišťuje také dovoz jídla a vody z nezamořených oblastí. Do druhé zóny mají přístup jen vědci a exkurze.

Reklama

Výběr článků

Načítám