Hlavní obsah

Sáček čaje na 10 litrů vody. Obyvatelé slovenského domova seniorů žebrali ve vsi o jídlo

Právo, ivi
Bratislava

V domově důchodců ve slovenské obci Hronovce v okresu Levice zasahovala policie, protože lidé z vesnice tvrdili, že jeho obyvatelé u nich žebrají o jídlo. Na základě těchto informací přišli policisté do zařízení na domovní prohlídku.

Foto: Policie SR

V domově důchodců v obci Hronovce v okresu Levice zasahovala policie.

Článek

Policie na sociální síti informovala, že v domově bylo deset lidí, sedm mužů a tři ženy ve věku 46 až 70 let s různými nemocemi a jedna osoba byla imobilní.

„Vnitřní teplota v pokojích dosahovala pouze 8,4 až 18,4 stupně, v místnostech byl nepořádek, špína, zápach, zvířecí exkrementy, hmyz, plísně na zdích a stropech,“ konstatovala policie. „Pro klienty nebyl zabezpečený dostatek jídla, hygiena ani čisté šaty. Někteří z nich trpěli různými kožními nemocemi,“ dodala slovenská policie.

Foto: Policie SR

V domově důchodců v obci Hronovce v okresu Levice zasahovala policie.

Za pobyt v domově platili klienti jen 65 eur (1700 korun), ale majitelce museli odevzdávat celý důchod. „Pětapadesátiletá majitelka zařízení byla obviněna ze zločinu týrání blízké a svěřené osoby a bude vyšetřována ve vazbě,“ uvedla policie. Ženě hrozí sedm až 15 let vězení.

Obyvatelé obce říkají, že po smrti svého manžela začala majitelka nadměrně pít a situaci s domovem důchodců, který fungoval v soukromém rodinném domě, nezvládala. Podle televize Markíza kuchařky například používaly na deset litrů vody jen jeden sáček čaje, klienti měli večeři v 16.00 a pak už nic k jídlu nedostávali. Obyvatelé domova důchodců jsou momentálně v karanténě a následně budou umístěni do jiných zařízení.

Foto: Policie SR

Klienti neměli dost jídla a trpěli různými nemocemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám