Hlavní obsah

Obušky, štíty, helmy: V Iráku se cvičí čistě ženská zásahová jednotka

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dahúk

V iráckém Kurdistánu prochází výcvikem speciální policejní zásahová jednotka. Složená je totiž výhradně z žen. V konzervativní společnosti bude mít na starosti práci s kriminálními živly ženského pohlaví, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výcvik čistě ženské policejní jednotky v IrákuVideo: AP

 
Článek

Ženská zásahová jednotka pořádkové policie při ředitelství v Dahúku čítá 24 členek. Mezi jejich povinnosti bude patřit zatýkání podezřelých žen nebo doprovod zadržených kriminálnic k soudu. Jednotka bude rovněž vykonávat službu v ženských věznicích.

„Místo toho, aby šel podezřelou ženu zadržet muž, musíme tam jít my a zatknout ji. Zároveň mi práce dává šanci plnit stejné povinnosti jako mají muži,“ popsala Gulnaz Musaová, která u policie pracuje už 12 let. „Také mi to ale zajišťuje finanční příjmy, abych mohla podporovat svou rodinu a děti.“

Výcvik ženské zásahovky probíhá pod taktovkou majorky Hery Abdulláhové. „Žijeme ve společnosti, která vyžaduje, aby při mnoha aktivitách spolu jednaly ženy se ženami, ať už se jedná o zločiny, demonstrace nebo jakékoliv aktivity, kterých se ženy účastní. Jsme tady, abychom to vyřešily žena s ženou.“

Jednotka vznikla už v dubnu letošního roku po předchozích protestech v regionu. Poslední část cvičení se uskuteční ve služebním nákladním voze, aby si policistky otestovaly své zkušenosti na silnicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám